- Case Western Reserve Üniversitesi ve Babson College’ın ortaklaşa yaptıkları araştırmaya göre, insanlar Tanrı’ya veya başka bir bilinmeyene inanmak için beynin analitik düşünen kısımlarını kapatıyor. Bu bölümlerin kapanması, sorgulama yetisini kaldırırken, beynin empati kurmayı sağlayan bölümlerini devreye sokuyor. Araştırma, insanların maddi dünya hakkında düşündüklerinde ise tam tersini yaptığını iddia ediyor.
- Harvard Üniversitesi’nden sinir bilimci Joshua Greene, sezgisel ahlaki duyarlılığımızı makinenin otomatik ayarları, akılcı ve bilinçli kararları ise manuel ayarlar olarak tarif ediyor ve ayarları koşullara göre ayarlamak gerektiğini söylüyor. Greene, beyinde ahlakı düzenleyen tek bir devre olmadığını; ahlaki kararlar alınırken beynin pek çok devresinin uyarıldığını tespit etmiş.
- Bilim insanları son birkaç yıldır ilaçlarla ve beyni uyaran tekniklerle ahlaki düşüncelerde köklü değişiklikler yaratmaya çalışıyor. Oxford Üniversitesi’nden Molly Crockett, belirli bir tip antidepresanın, insanı diğerlerine zarar verme konusunda daha duyarlı hale getirdiğini öne sürüyor.
- Biyomedikal müdahalelerin de sosyal davranışlarda değişiklik yarattığı görülüyor. Hollanda’daki Leiden Üniversitesi’nden Roberto Sellaro, kafa derisi üzerinden düşük şiddette elektrik akımı verilen deneklerin ırk ayrımcılığı konusunda daha hoşgörülü tavırlar sergilediklerini ileri sürüyor.
- Onay almadan müdahale hakkı olmalı mı, “toplumun iyiliği” tanımını kimin ve neyin yapacağı, insanlar ahlak robotları olurlar mı, kötüye kullanmanın önü nasıl alınır gibi pek çok soruya yanıt vermek gerekiyor.
- ABD’deki Rochester Üniversitesi Tıp Merkezi’nde beynin işlevleri üzerine yapılan bilimsel araştırmada, beynin uyku evresinde kendini toksik moleküllerden arındırdığı saptandı.
- Başkan Barack Obama, insan beyninin tümüyle haritalanmasını amaçlayan bilimsel araştırmaları çok önemsiyor. 2011 yılında başlatılan The Brain Initiative: The Human Connectome projesi, psikiyatrik hastalıkların oluşumu hakkında bilgiyi artırmayı hedefliyor. Psikiyatrik hastalıklarda beyinde anatomik bir bozukluk olmadığı, beyin devrelerinde bozukluk olduğu bilindiğinden beyin devrelerini incelemeyi sürdürüyorlar. ABD hükumeti beyin projelerine senede 7 milyar dolar yatırıyor. Bu projenin liderlerinden biri de, insan beynindeki aktivitenin manyetik rezonans görüntüleme yöntemiyle incelenmesi konusunda çalışmalar gerçekleştiren Minnesota Üniversitesi Manyetik Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Kamil Uğurbil.
antidepresan, Babson College, Başkan Barack Obama, Beyin, Beyin nasıl çalışır, Beyin Salatası, Case Western Reserve Üniversitesi, Harvard Üniversitesi, Joshua Greene, Leiden Üniversitesi, manyetik rezonans, Minnesota Üniversitesi Manyetik Araştırma Merkezi, Molly Crockett, Oxford Üniversitesi, Prof. Kamil Uğurbil, Roberto Sellaro, Rochester Üniversitesi, sosyal davranışlar, The Brain Initiative: The Human Connectome, Tıp Merkezi
Leave A Reply