- Toronto Üniversitesi psikiyatristleri tarafından yürütülen ve Scientific American’da yayımlanan makalede, nitelikli romanların insan beynini geliştirip keskinleştirdiği, sosyal bağları güçlendirerek kişiliği değiştirdiği, ilişki kurmayı kolaylaştırdığı ortaya konmuş ve insan beynini en fazla geliştiren on roman tespit edilmiş. Bu listede yer alan romanlar şöyle:
Genç Werther’in Acıları, Johan von Goethe, 1787.
Aşk ve Gurur, Jane Austen, 1813.
Kırmızı Leke, Nathaniel Hawthorne, 1850.
Madam Bovary, Gustave Flaubert, 1856.
Middlemarch, George Eliot, 1870.
Anna Karenina, Lev Tolstoy, 1877.
Bayan Dalloway, Virginia Woolf, 1925.
Sevgili, Toni Morrison, 1987.
Utanç, J. M. Coetzee, 1999.
Gönülsüz Köktendinci, Muhsin Hamid, 2007.
- ABD’li bilim insanları, kişilerin ilk kez bulundukları bir yerde uyuduklarında beynin bir tarafının tehlikelere karşı sürekli tetikte olduğunu ve sık sık uyandığını belirtiyor.
- Akıl, insan beyninin ürettiği yaşamı sürdürme mekanizması. Fizyolojik olarak beynin, primatlarla aşağı yukarı aynı nitelikte olan bir eski bölümü var. Eski beyin, içgüdüsel ve yaşamı korumaya ilişkin spontane tepkileri içeriyor. Bir de çok sonra gelişmiş neokorteks, yeni beyin var. İkisi, bir tür ağ sistemi içinde, aklı oluşturuyorlar. Bilim ve teknolojiye sahip olan kapitalist dünya uygarlıkla birlikte en barbar ölüm araçlarına da sahip. ABD’li antropolog Alfred Louis Kroeber, bunu insan doğasını oluşturan ilkel beyin ve neokorteks arasındaki uyuşmazlığı gösteren bir çelişki olarak görmüş.
ABD'li antropolog, akıl, Alfred Louis Kroeber, Anna Karenina, Aşk ve Gurur, Bayan Dalloway, Beyin Salatası, Eski beyin, Genç Werther’in Acıları, George Eliot, Gönülsüz Köktendinci, Gustave Flaubert, ilkel beyin, insan beyninin ürettiği yaşamı sürdürme mekanizması, J. M. Coetzee, Jane Austen, Johan von Goethe, Kırmızı Leke, Lev Tolstoy, Madam Bovary, Middlemarch, Muhsin Hamid, Nathaniel Hawthorne, neokorteks, Scientific American, Sevgili, Toni Morrison, Toronto Üniversitesi, Utanç, Virginia Woolf, yeni beyin
Leave A Reply