- Gerçeküstücülük’te anlam, ussallık dışı olandadır. Büyülü/Fantastik Gerçekçilik’te anlam, katmanlı düzlemlerde fantastik ögeler ve imgelerin metin içinde yoğrulmasıyla oluşur.
- Büyülü Gerçekçilik terimi ilk olarak 1920’lerde Almanya’da gerçeküstü görüntüler resmeden sanatçılar için kullanılmış.
- Latin Amerikalı yazarların yerli kültüründen gelen fantastik ögeleri, mitolojiyi, yani sözlü geleneği gerçekçi bir kurguyla bir araya getirmeleri olarak tanımlanır.
- Büyülü Gerçekçilik, dili büyüye dönüştürürken, insanı ve anlattığı gerçekliği de büyüleyen bir yaratma gücüdür.
- Meksikalı yazar Juan Rulfo (1917-1986) ve Arjantinli Jorge Luis Borges (1899-1986) Büyülü Gerçekçilik’in babaları olarak kabul edilirler.
- Gabriel Garcia Marquez (1927-2014), Büyülü Gerçekçilik’in mitlerden, büyüden, doğanın yarattığı sıra dışı olaylardan, Latin Amerika’nın biricik yaşam biçiminden ve Avrupa gerçekçiliğinin gereksiz görüp dışladığı deneyimlerden oluştuğunu söyler.
- Büyülü Gerçekçilik hep coşkuludur, acılardan grotesk tuhaflıklar ya da mizah çıkarır.
- İtici gücü anlatım biçimidir. Gerçekle örtüşmesi olanaksız olanı dışa vurur.
- Genelde Latin Amerika’nın günlük hayatındaki fantastiği açığa çıkarır.
- Büyülü Gerçekçilik, Latin Amerikalı yazarların anlatım biçimini tam olarak niteleyen bir terim olduğu gibi, Kafka, Boris Vian, Gunter Grass, John Fowles gibi Batılı yazarları da kapsar.
- Son Masallar kitabıyla Bilge Karasu, Yanık Saraylar adlı eseriyle Sevim Burak, Onat Kutlar, Nazlı Eray da Büyülü Gerçekçi eserler veren yazarlarımız arasında yer alırlar.
- Faruk Duman, Onat Kutlar ile Juan Rulfo’nun kendi ülkelerindeki yerleri arasında benzerlik görür.
- Fantastik Gerçekçiler, gerçekçi olanı açıklanamaz olanla, düşlerin ve peri masallarının mitolojik mantığını sıradan düşünceyle birleştirerek logos hegemonyasına meydan okumaktadırlar.
Yararlanılan Kaynaklar
- Söyle, Öldürmesinler Beni; Faruk Duman; Cumhuriyet Kitap Sayı 832.
- Çevirmenin Gözünden G. G. Marquez, İnci Kut, Cumhuriyet Kitap 803.
- Büyü Bunun Gerçekliğinde, Semih Gümüş, Radikal Kitap, 13 Mayıs 2005.
- Sevgiden Öte Sürekli Ölüm, Füsun Akatlı, Yeni Yayınlar, 1980.
- Klasiğimiz, Marquez; Semih Gümüş, Milliyet Sanat.
- Mitlerin Kısa Tarihi, Karen Armstrong, Merkez Kitaplar, 2005.
Almanya, Bilge Karasu, Boris Vian, Büyü Bunun Gerçekliğinde, Büyülü Gerçekçi eserler, Büyülü Gerçekçilik, Büyülü Gerçekçilik’in babaları, Çevirmenin Gözünden G. G. Marquez, Fantastik Gerçekçilik, Faruk Duman, Füsun Akatlı, Gabriel Garcia Marquez, Gerçeküstücülük, Günter Grass, İnci Kut, John Fowles, Jorge Luis Borges, Juan Rulfo, Kafka, Karen Armstrong, Klasiğimiz, Latin Amerika, Marquez; Semih Gümüş, Merkez Kitaplar, Milliyet Sanat, Mitlerin Kısa Tarihi, Nazlı Eray, Öldürmesinler Beni; Faruk Duman; Cumhuriyet Kitap, Onat Kutlar, Radikal Kitap, Semih Gümüş, Sevgiden Öte Sürekli Ölüm, Sevim Burak, Son Masallar, Söyle, Yanık Saraylar, Yeni Yayınlar
Leave A Reply