Eat Art
1959
- Dada etkili bir başka akımdır.
- “Sanat yemek” anlamına Eat Art, sanatın geleneksel değerlerini yıkmak ve bundan zevk almak anlayışını güder.
- 1959’da Yeni Gerçekçilik ve Fluxus’a yakınlığı ile bilinen Romanya doğumlu İsviçreli Daniel Spoerri (1930), kendi seçtiği sanatçılar olan Warhol, Beuys, Gerstner, Arman, César, Brecht, Lindner, Rot’a çikolata, marzipan (badem ezmesi), ekmek gibi çok sayıda besin maddesi ürettirmiştir. Bu nesneler 1970’de Düsseldorf’ta Eat Art Galerisi’nin ve Spoerri Lokantası’nın açılışında Eat Art ürünler olarak sunulmuştur.
- Akıma Eat Art adı, Spoerri tarafından 1967 yılında konmuştur.
- Sanatçılar bazen yenilebilen bazen de yenilemeyen besin maddelerinin sanat yapıtı olarak sunulduğu yemekler düzenlemişlerdir.
- Beslenme, gastronomi, arkaik güçler ve yamyamlığı kapsar, ölümden söz eder.
- Yapıtın rastlantının ve seyircinin işe karışmasıyla tamamlanması, yani sanatçının yaratıcılığının gizemini ortadan kaldırma düşüncesine dayanır.
- Spoerri, sayısız yemek gösterisi düzenlemiş, pek çok tuzak tablo gerçekleştirmiştir.
- Spoerri, 1961’de gıda maddelerini sanatsal malzeme olarak seçmiştir. Yenebilir olan nedir, yemek hazırlama tarzları ve yemek tarifleri üzerine çalışmalar yapmıştır.
- Sanatçı, 1970’te Milano’da Yeni Gerçekçilik için Cenaze Yemeği yapmıştı.

Avusturyalı şekerci Wolfgang Phillip tarafından hazırlanmış marzipan ile yapılmış, Daniel Spoerri tasarımı çöp kutusu.
Fotoğraf:www.danielspoerri.org

Tuzak tablolar, bir yemek sonrasında sofrada kalan her türlü eşyanın ve yemek artıklarının masaya yapıştırılmasından, tuzağa düşürülmesinden oluşmaktadır. Tablo, asıldığı duvarda çürümelerle, farelerin yemesiyle rastlantısal değişimlere uğramaktadır. Yeni Gerçekçilik akımından bahsederken de tuzak tablo konusuna Daniel Spoerri özelinde değinmiştik.
www.globalartmagazine.com
- 1970’li yıllarda Antoni Mirada ve Dorothée Selz kek-garajlar, mereng-manzaralar, pasta-bahçeler oluşturmuş ve bunları renklendirmişlerdir.
- 1969-1973 yılları arasında ziyafetler düzenleyen sanatçılar bu tavırlarıyla sahne düzenlemesi ve Performans Sanatı’na yaklaşmışlardır. 1970’li yılların Eat Art etkinliklerinde sanatçının vücudu, besini üretici ve yiyici olarak kullanıldığından, Vücut Sanatı kapsamında değerlendirilmiştir.
Antoni Mirada, Arman, Beuys, Brecht, Çağdaş Sanat, Çağdaş Sanata Varış, Cenaze Yemeği, César, Daniel Spoerri, Dorothée Selz, Eat Art, Eat Art Galerisi, Fluxus, Gerstner, Lindner, Performans Sanatı, Rot, tuzak tablo, Vücut Sanatı, Warhol, Wolfgang Phillip, Yeni Gerçekçilik
Leave A Reply