- Postmodern mimari Postmodern teoriye gözle görülür bir kanıt oluşturmaktadır.
- Postmodern binalar:
*yerel geleneklere,
*popüler kültüre,
*Uluslararası Modernizm’e,
*yüksek teknolojiye aynı anda göndermede bulunabilir, ama bu unsurlardan birini belirleyici hale getirmez. - Postmodernizm, modernist mutlak mitinin yerine, geçmiş ile bugün arasında aktif bir diyalog kuran eklektizmi koyar. Stilleri ve referansları ironik bir şekilde karıştırmak radikal eklektizmdir. Philip Johnson ve Robert Venturi’nin eserleri radikal eklektizm örnekleridir.
- Modernist ideolojiye karşı, anlamların asla mutlak veya evrensel olmadığını gösterir.
- Postmodernistler’e göre, evrensel estetik doğrular olduğu fikri ayrıcalıklı bir sosyal grubun iddiasıdır. Saflık, ilerleme ve güzellik hakkındaki fikirler nötr olmaktan çok uzaktır; bunlar tarihsel ve politik güç pozisyonları için birer kılıftır. (Bloğumuzda, Güzel konusu için bir dizi yazı yayımlamış, güzellik kavramının geçirdiği aşamaları Umberto Eco’nun Güzelliğin Tarihi adlı eserinden özetlemiştik.)
- Postmodern mimaride sık rastlanan aynalı gökdelenler, panorama-asansörler ile bakış, durulan yerden bağımsızlaştığı için, özne-merkezcilik ortadan kalkmış olur.
- Binalarda kullanılan en soğuk iki malzeme çelik ve cam, doğayı yapıya taşır.
- Postmodern kent anlayışı, geleneksel kenti, tarihsel kent dokusunu yaşatmayı amaçlar.
- Postmodern mimaride biçimler nedensiz ve keyfidir.
- Neredeyse toplam mimar sayısına eşit miktarda Postmodern mimari dil ortaya çıkmıştır.
- Mimaride oyun unsuru da gözetilmiştir: Tek köşesi üzerinde duruyormuş gibi gözüken, doğa yasalarını hiçe sayan aykırı yapılar da inşa edilmiştir.
- Hiçbir şeyi tutmayan sütunlar, mermer efektleri, pleksiglas, aynalar, gizlenmemiş kirişler, dış cephesinde çevresindeki şekilleri yansıtan binalar yeni mimari kurallara dönüşmüştür.
- Yeni olduğu halde eski gibi görünen binalar Postmoderndir.
- Postmodernler için stil her şeydir. Stil onlar için, yalnızca bir görüntü değildir, bir tavırdır.
A.T.&T., Çağdaş Sanat, Çağdaş Sanata Varış, Eklektizm, Hans Hollein, John Burgee, Philip Johnson, Postmodern Mimari, radikal eklektizm, sanat, Sony Tower, Venedik Mimarlık Bienali, Victoria & Albert Museum
Leave A Reply