- Sosyal liberalizm, sağ ekonomi politikaları ile sol kanat sosyal adalet görüşünün bir sentezidir. İngiliz sosyolog Anthony Giddens bu terkibe Üçüncü Yol adını verdi.
- Sosyal liberalizm veya liberal sol, bireysel özgürlük ve sosyal adalet arasında denge kurmayı amaçlayan politik bir ideolojidir. Klasik liberalizm ile piyasa ekonomisi, sivil ve siyasi hak ile özgürlüklerin genişlemesini onaylaması bakımıyla uyuşur. Ancak, hükumetin meşru rolünün yoksulluk, sağlık ve eğitim gibi ekonomik ve sosyal konuları da içerdiği fikrini barındırır. Sosyal liberalizmde toplumun iyiliği bireyin özgürlüğü ile uyumlu görülür. İkinci Dünya Savaşı sonrasında sosyal liberal fikirler dünyanın birçok ülkesinde benimsenmiştir. Sosyal liberal düşüncedeki partiler merkez veya merkez sol olarak kabul edilir.
- 19. yüzyılın ikinci yarısında Liberalizm, aldığı eleştiriler sonrası yeniden formüle edilirken bu politik ideolojinin sosyal yönü vurgulanmıştır.
- Çağdaş Dönemde ise, 18 yıllık muhafazakar iktidarlardan sonra, 1997’de İşçi Partisinden Birleşik Krallık başbakanı seçilmiştir.
- Üçüncü Yol’un hedefleri, kurumları modernleştirmek; ekonomiyi küreselleştirmek; tam istihdama, eğitime ve paylaşıma dayalı bir toplumsal yapı; girişimi cesaretlendirmek; bazı sektörlerin özelleştirilmesini gerçekleştirmek; mevzuatın uygulamasına esneklik getirmek; emek piyasasını liberalleştirmek ve hümanizmdir.
- 1990’lı yıllarda Büyük Britanya kültürüyle giderek daha fazla gurur duyulmaya başlanmıştı. Bu kültüre ilham olan da 1960’lar pop kültürüydü. Britpop adı verilen müzik tarzının başarısı, Spice Girls ve Oasis gibi grupların ortaya çıkması, kargaşayla geçen 70’ler ve 80’lerden sonra ülkeye bir iyimserlik havası getirmişti. Bu dönemde genç, enerjik ve hoş biri olarak görülen Tony Blair, Başbakan seçilmişti. Tony Blair’in Cool Britannia’sı (Havalı Britanya) bu dönemde her alana damgasını vurmuştu.
- Tony Blair, 10 yıla yaklaşan iktidar süresi içinde en büyük başarıyı ekonomide elde etti.
- 1997-2006 yılları arasında İngiliz ekonomisi her yıl %2.8 büyüdü. Enflasyon oranı %2.8’de tutuldu. İşsizlik %6.8’den %4.7’ye düştü. İngiltere, G-7 ülkeleri arasında kişi başına gelir sıralamasında 1997 yılında sonuncu iken, 2006 yılında ABD’nin ardından ikinci sıraya çıktı. Asgari ücret, Blair iktidarının son altı yılında %40 oranında arttı. Kamu harcamaları, yurt içi hasılanın %37.5’dan %45.4’e çıktı.
- Blair, “Yeni İşçi Partisi”nin geçmiş ideolojilerle ilgisi olmadığını yazdı ve söyledi. Amaç, doktrin değil, çarpıcı sonuçlardı.
- Blair hükumeti, borçlanmayı sadece yatırım için kullandı; kamu hizmetlerine, özellikle sağlık, ulaşım ve eğitime harcama yaptı.
- Türkiye’de Neoliberalizm için Turgut Özal’dan, Sosyal Liberalizm için Kemal Derviş’ten bahsedebiliriz.
Anthony Giddens, Britpop, Çağdaş Dönem, Çağdaş Sanata Varış, Cool Britannia, Havalı Britanya, hümanizm, İkinci Dünya Savaşı, İşçi Partisi, Kemal Derviş, klasik liberalizm, liberal sol, Liberalizm, Oasis, sanat, Sosyal liberalizm, Spice Girls, Tony Blair, Turgut Özal, Üçüncü Yol
Leave A Reply