Savaşan Devletler döneminde (MÖ 476-221) savaş gereksinimlerinden dolayı teknoloji ilerledi (1).
Teknik yenilikler bakımından tarihte bilinen en zengin dönemlerden biri olan Savaşan Devletler döneminde kırsal kesimde yaşam çeşitli buluşlar sayesinde çok düzelmişti. Demir aletlerin, Zhou döneminde üretilen çeliğin daha çok kullanılması piyasa oluşumuna, tekstil üretiminin gelişmesine ve madeni paranın kullanımına, bir tüccar sınıfının ortaya çıkmasına yol açmıştı (2).
Çin, Avrasya’nın önemli Tunç Çağı kültürlerinden biriydi. Çin, Avrupa’dan çok daha önce Kentsel Devrim yaşamıştı (3). Bölgeler arası ticaret artınca kentler lüks tüketim eşyaları için bir pazar oluşturdu. Devletin zenginleşmesine en büyük katkıda bulunan kesim büyük tüccarlardı ve ticari ve özel sektör faaliyetlerindeki artış kentlerdeki gelişme ile sonuçlandı (4). Savaşan Devletler döneminde Sarı Irmak yakınlarında dikkate değer ölçüde bir kentleşme oldu (5).
Hem halkı hem de ürün fazlasını korumak için şehirlerin çevresine savunma surları inşa edilmeye başlandı (6).
Tatar yayını kullanımı savaşların niteliğini değiştirdi. Önceki savaşlar arabalara binmiş soylular arasında geçiyordu. Ama artık atlı okçular vardı. Hasat fazlası, köylüler arasından devşirilen düzenli orduları beslemeyi artık mümkün kılıyordu. Kuzeydeki bazı eyaletler göçebe komşularından ders alarak ordularına süvari birlikleri ekledi. At binmenin hayata dahil olması, modanın değişmesine yol açtı. O zamana kadar uzun etek giyiliyordu ama at binmek için pantolon giymek gerekliydi (7).
Güherçilenin (potasyum nitrat, kömür ve kükürdün karışımı), dumanı kontrol altına alma becerisinden, MÖ 4. yüzyılda kayıtlara geçmesinden anlaşıldığına göre, askerlerin hareketini gizlemek için yararlanılıyordu (8).
Yemek çubuğu da aşağı yukarı bu dönemde kullanılmaya başlandı (9).
Yararlanılan Kaynaklar
(1) Rönesanslar, Jack Goody, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2017. Sayfa 250.
(2) A.g.e., sayfa 251.
(3) A.g.e., sayfa 242.
(4) A.g.e., sayfa 249.
(5) A.g.e., sayfa 250.
(6) Kısa Çin Tarihi, Gordon Kerr, Say Yayınları, 2021. Sayfa 31.
(7) A.g.e., sayfa 32.
(8) Rönesanslar, sayfa 247.
(9) Kısa Çin Tarihi, sayfa 31.
Leave A Reply