Çin Seddi’nin amacı, Çin sınırlarını kuzeyde yaşayanlardan korumaktı. Sadece Türklerin ataları değil, Mançuların ataları Tunguzlar da Çin’i akınlarla rahatsız ediyorlardı. Ancak Çin’in zenginliği, kalabalık ve geniş yapısı, kültürü kuzeyden gelen kavimleri yutuyordu (1). Bir başka görüşe göre ise Çin Seddini, Türk akınlarını önlemek için değil, fakat yağma sonrası hayvan sürüleriyle birlikte çıkmalarını önlemek için yaptıkları öne sürülüyor (2).
Beijing’in kuzeybatısındaki Badaling Sıradağları boyunca uzanan Çin Seddi defalarca geçilmiştir. Ancak yararlı bir iletişim yolu olmuştur. Aynı zamanda Çin İmparatorluğu’nun denetimini çok uzak mesafelere kadar yaymıştır. Çin Seddi ve Büyük Kanal’ın inşaatı çok zorlu olmuştur. 23-56 yaş arasındaki her erkek her yıl bir ay boyunca bu inşaatlarda çalışmaya çağrılırdı. Sadece soylular ve devlet memurları bu angaryadan muaf tutulurdu (3).
Çin Seddi, Dünyanın 7 Harikası’ndan biridir. Ayrıca dünyanın en uzun geçmişe sahip ve en büyük çaplı askeri savunma projesidir.
Çin Seddi’nin dış tarafında uçurum vardır. Duvarlarının çoğunluğu büyük tuğlalar, toprak ve küçük taşlarla dolu çuvallardan yapılmıştır. Duvar yüksekliği yaklaşık 10 metre, genişliği dört-beş metre arasındadır. Bu, dört atın yan yana yürüyebileceği bir mesafedir. Ayrıca tahıl ve silah nakliyesi için de kullanılmıştır. Belli aralıklarda kuleler yapılmıştır. Düşman göründüğünde buralardan yakılan ateşin dumanıyla savaş işareti verilirdi.
Çin Seddi, 1987 yılında Dünya Mirasları Listesi’ne alındı (4).
Yararlanılan Kaynaklar
(1) Kök Tengri’nin Çocukları, Ahmet Taşağıl, Bilge Kültür Sanat Yayın Dağıtım San. ve Tic. Ltd. Şti., 2018. Sayfa 53.
(2) İnsanlığın İki Yüzü, Burçay Anger, Kaynak Yayınları, 1994. Sayfa 88.
(3) Çin İmparatorluğu, Philip Steele, İş Bankası Kültür Yayınları, 2012. Sayfa 33.
(4) Çin Ansiklopedisi, Çin Uluslararası Radyosu, Kırmızı Kedi Yayınevi, 2015. Sayfa 23-25.
Leave A Reply