- Taoizm’in Lao Tzu’dan sonra en ünlü temsilcisi MÖ 4. yüzyılda yaşayan Chuang Tzu’dur. O, Lao Tzu öğretisini yayan ve daha popüler olmasını sağlayan ve büyük bir yazar olarak kabul edilen bir düşünürdür. Kitabı, Tao öğretisi yazınında önemlidir. Üslubu, ince bir mizah içerir. Çağının insanlarına sık sık gönderme yapmasıyla ustasından ayrılır. Gerek Lao Tzu’nun, gerekse Chuang Tzu’nun öğretisi bilgi toplumu için değil, bilgiyle henüz kirlenmemiş ilkel topluma hitap eden bir öğretidir. İnsanların saf ve bilgisiz oldukları çağ, mükemmel çağdır (1). Ama Tao öğretisini okuma yazma bilmeyen köylü halk için değil, bilge olmaları ya da oldukları düşünülen idareci sınıf için düzenlenmiş aristokratik bir öğütler bütünü olarak yorumlayanlar da vardır (2).
- Chuang Tzu, nezaket beni cesur yapar; tutumluluk eli açık yapar; iktidar hırsı taşımamak beni en yüksek saygı düzeyine ulaştırır, der. Chuang Tzu’ya göre, devlet de insan gibi doğal olmalıdır. Devletin vergi toplamasına ve savaş yapmasına karşı çıkar (3).
- Bazen Lao Tzu, bazen Tao Te Ching adı altında, dünyanın yabancı dillere en çok çevrilen kitaplarından biridir (4). Hatta İncil’den sonra en çok basılan kitap olduğu da öne sürülüyor (5).
- Tao Te Ching’de bir lider nasıl olmalı konusunu ele aldığında “Elbiseleri süslü ve renkli, kuşaklarında keskin kılıçlar, yemeğe doymuş, mala mülke boğulmuş…buna hırsızlık denir ve hırsızlık Yol’a göre değildir (Tao Te Ching, 53. Şiir), diye yazar.
- Oturduğunuz yer, toprağa yakın olsun.
Meditasyon yaparken, yüreğin derinlerine inin.
Başkalarıyla ilişkilerinizde, iyi ve nazik olun.
Konuşurken, doğru sözlü olun.
Yönetirken, adil olun.
Yaptığınız işi, iyi bilin.
Hareketlerinizde, zamana dikkat edin.
Kavga olmazsa, suçlama da olmaz. (Tao Te Ching, 8. Şiir)
- Bilenler, konuşmazlar.
Konuşanlar, bilmezler.
Ağzınızı kapalı tutun (açıklıkları kapat, kapıları ört)
Aklınızı, koruyun.
Sivriliklerinizi
yumuşatın.
Sorunlarınızı
basitleştirin.
Zekanızı, gizleyin. (Tao Te Ching, 56. Şiir, Gücün Sırrı)
Yararlanılan Kaynaklar
- Lao Tzu Tao Yolu Öğretisi, Doğan Kuban, YEM Yayın, 2013. Sayfa 41, 42.
- g.e., sayfa 14.
- g.e., sayfa 43, 45.
- g.e., sayfa 15.
- Sufiliğin El Kitabı, Sina Akyol-Fahrettin Oksel, Cumhuriyet Kitap, 6 Mayıs 2021.
53. Şiir, 56. Şiir, Chuang Tzu, Çin, Çin'de İnançlar, Cumhuriyet Kitap, Doğan Kuban, Gücün Sırrı, Lao Tzu, Lao Tzu Tao Yolu Öğretisi, Sina Akyol-Fahrettin Oksel, Sufiliğin El Kitabı, Tao Te Ching, Taoculuk, Taoizm, YEM Yayın
Leave A Reply