
Helenistik Dönem’e (MÖ 330-30) ait kadın başı.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu, İzmir Arkeoloji Müzesi, 2022.
“Roma’nın bütün güzel ve soylu kadınlarını istenildiği kadar görmek mümkündü: Çünkü İtalya’da Fransa’da olduğu gibi maske takmıyorlar ve hepsi yüzleri açık geziyor.”
Fransa’da soylu kadınlar açık havada yüzlerini güneşin etkisinden korumak için siyah kadife bir maske kullanırlardı. Garavini, bunun XIV. Lui dönemine (1643-1715 – 72 yıl!) kadar sürdüğünü yazıyor.
“Başları hiç mukayese kabul etmez biçimde daha bakımlı, gövdeler ise Fransa’da daha iyi çünkü burada giysilerinin belleri çok bol ve bizim hamile kadınlarımız gibi giyiniyorlar; duruşları daha gösterişli, daha yumuşak, daha zarif. Giysilerinin hepsi incilerle ve taşlarla süslü. Kamuya açık yerlerde erkeklerden ayrı duruyorlar: Ama oldukça özgür biçimde erkeklere yaklaştıkları danslar var, dans ederken onlarla konuşmak ve ellerini tutmak mümkün oluyor. Erkekler her koşulda siyah ve Floransa şayağından dikilme oldukça basit giysiler içindeler; asilzade oldukları halde öyle gibi görünmüyor ve sanki daha bayağı bir izlenim veriyorlar; ama mümkün olabilecek azami nezaket ve zarafete sahipler.”
Yol Günlüğü, Michel de Montaigne, Yapı Kredi Yayınları, 2012. Sayfa 164, 165, 170.
Leave A Reply