Kökeni Grekçe olan felsefe ve filozof sözcükleri, Osmanlıcaya, Arap dilinin etkisiyle felasife ve feylesof olarak yerleşmiştir. Felsefe, varlığın temelini araştırmaya yönelen, bilginin ilke ve yöntemlerini, bunlarla birlikte değerleri sorgulayan düşüncedir. Bunların insanla, toplumla ilişkisini araştırır. Amaç, soru sorarak kavramları açıklığa kavuşturmaktır. Kant için en başta gelen üç soru:
*neyi bilebilirim,
*neyi yapabilirim,
*neye inanabilirim idi.
Filozof ise felsefe alanında
*yeni ve özgün düşünceler üretebilen, bu alanda,
*sistem ve gelenek kurabilen insandır.
Özgün düşünce üretenlere Nietzsche ve Bergson’u, sistem kuran filozoflara ise Platon, Aristo, Descartes, Kant ve Hegel’i örnek verebiliriz. Felsefe tarihçileri, Thales’i (yaklaşık MÖ 500-450) ilk filozof olarak kabul etmekte birleşirler. Bu kabulün sebebi, mitolojiden akılcı felsefeye ilk kez onunla geçilmiş olmasıdır. Felsefeci, felsefe konusu ile ilgili olan, bu alanda araştırmalar yapan, bu konuya yönelik bilgiler öğrenip öğreten, felsefenin kurumlaşması için emek veren kişidir. Her resim yapana ressam denemeyeceği gibi, her felsefe yapana da filozof denemez (1).
Felsefe, bilmekten çok düşünmek, açıklamaktan çok sorgulamaktır.
Felsefe, eldeki bilgilere ilave bir bilgi değildir; onlar hakkında, dolayısıyla bu bilgilerin sınırları, yani bilinmeyen hakkında bir tefekkürdür.
Bilimden çok bilgeliği, bilgimizi artırmaktan çok bilgi üstüne düşünmeyi veya onu aşmayı hedefler (2).
Yararlanılan Kaynaklar
(1) Filozof Kimdir, Felsefeci Kim?, Prof. Dr. Arslan Kaynardağ, Cumhuriyet Gazetesi Olaylar ve Görüşler, 11 Aralık 2005.
(2) Felsefe Nedir?, André Comte-Sponville, İletişim Yayınları, 2022.
Comment
Felsefeci ve filozof ayrımı çok önemli bencede. Yalnız felsefeci derken bir rahatsızlık hissediyorum. Bahçeci, çiçekçi gibi geliyor🤣🤣