Bu oldukça yeni Vietnam inancı, Fransız koloni yönetiminde memur olan Ngo Van Chieu‘nun yüksek bir ruhtan mesaj aldığına inanmasıyla 1919 yılında ortaya çıktı. Bu yüksek ruh kendini Cao Dai ya da Üstün Varlık olarak tanıttı. Vietnam’daki dinleri birleştiren bu inanç önce üç dinden Budizm, Taoizm ve Konfüçyüsçülük’ten, daha sonra Hıristiyanlık, İslamiyet ve atalar tapımından izler taşımaya başlamış, ırk, cinsiyet ve coğrafi farklara aldırmadan dünyadaki tüm aziz ve azizelere de saygı duymuştur. Ruhlarla iletişim önemlidir. Cao Dai Holy See Tapınağı’nın sahınında İsa, Budha, Brahma, Şiva, Vişnu, Konfüçyüs heykelleri, dünya kardeşliğini temsilen, yer almaktadır. Victor Hugo, Sun Yat Sen, Napolyon Bonaparte, Jan Dark, Louis Pasteur ve Churchill bu kült tarafından kutsanır. Ana fikir, Tanrı evrensel olduğu için Doğu ve Batı dinlerinin bir arada olması gerektiğidir.
Etrafından güneş ışınları çıkan üçgen ve içindeki Kutsal Göz, Üstün Varlığı temsil eder. Reenkarnasyona inanılır. Takipçileri kabaca üç gruba ayrılabilir: Bekaret, sadelik ve vejeteryan olmaları geren din adamları; ruhlarla iletişime geçen aracılar ve takipçiler. Canlı herhangi bir şeyi öldürmek, kötü laflar etmek, şehevi arzular beslemek inanca aykırıdır. 1926 yılında Fransız koloni yönetimi bu yeni inancı yeni bir resmi din olarak tanımıştır.
Cao Dai inancı Katolik Kilisesi’nin organizasyonunu ve terminolojisini almıştır. Sektin en tepesindeki kişiye Papa denir. Papa ve kardinaller kadın da olabilir. Erkekler tapınağa sağ, kadınlar sol taraftan girerken herkes ayakkabılarını çıkarır. Takipçilerinin giysilerinin model ve renkleri hiyerarşideki yerlerine göre değişir. Cübbe renkleri inancın hangi dalına bağlı olduklarını gösterir. Sarı Budizm’e, mor Konfüçyüsçülük’e, mavi Taoculuk’a işaret eder. Takipçiler beyaz giyer.
Tapınakta ayinler her gün saat 06, öğlen, 18’de ve gece yarısı yapılır; dualar edilirken sunu olarak çiçek, su, çay, alkol, tütsü, meyve getirilir.
1927 yılında Saygon‘un kuzeybatısında, Tay Ninh‘de inşa edilen Holy See Katedrali’nin içi de inancın eklektik yapısını yansıtır. Holy See, Hindu tapınağının renkleri ile hem katedrale hem de pagodaya benzer. Papa’nın koltuğunun kollarına ejderha şekli verilmişken, tavan açık maviye boyanmış, bulutlar ve yıldızlarla süslenmiştir.
Cao Dai sekti, zamanla politik bir ajanda da oluşturmuş, 1937 yılına gelindiğinde devlet içinde devlet haline gelmişti. Sekt, İkinci Dünya Savaşı sırasında Fransa karşıtı tavır almıştır. 1946-1954 arasında cereyan eden Birinci Çinhindi Savaşı‘nda Fransa Cao Dai taraftarlarını silahlandırdı. Sektin Güney Vietnam’da taraftarı çoktur.
Yararlanılan Kaynaklar
Vietnam, Jan Dodd ve Mark Lewis, The Rough Guide, 1996. Sayfa 110-112.
Vietnam, Ed. Helen West, Insight Guides, Apa Publications, 1996. Sayfa 102-104, 263.
Leave A Reply