2024, Japonya ile Türkiye Cumhuriyeti arasında diplomatik ilişki kurulmasının 100. yılıdır.
İki halk arasındaki dostluğun geçmişi bundan elbette ki daha eskidir. Yaklaşık 130 yıl önce, Japonya’yı ziyaret eden Osmanlı donanma gemisi Ertuğrul Fırkateyni’nden Japonya 24 adlı yazımızda bahsetmiştik.
Japonya Başkonsolosluğu, Beyoğlu Belediyesi İstiklal Sanat Galerisi’nde yüzüncü yıl nedeniyle Dünden Bugüne 100 Japon Tasarımı Sergisi açmıştı (1).
Kurtuluş Savaşı sonrası İzmir’e mültecileri kurtarmak için gemi yollayan tek ülke Japonya’dır, diye biliyorum. 1985 yılında, İran-Irak Savaşı sürerken Saddam Hüseyin, 24 saat sonra İran hava sahasında hareket halindeki her şeyi vuracağını açıklamıştı. Tokyo’dan bir uçağın kalkıp gün içinde Tahran’a gelişi mümkün olmadığı için 215 Japon THY ile Türkiye’ye getirilmişti. Japonlar bu olayı büyük bir vefa örneği olarak gördüler. 1999 Marmara Depremi’nde Japonlar, 50’yi aşkın deprem uzmanıyla bize yardıma geldiler. Japonlar, Kırşehir Kaman’daki Kalehöyük kazısını yapıp buldukları Hitit objeleriyle bir de müze kurdular. Kazı başkanı Japon arkeolog Omura idi (3). Ordu Ünye’de bir Japon Türk dostluk anıtı vardır (4).
Mehmet Akif Ersoy’un şiiri
Siz gidin saffet-i İslam’ı Japonlarda görün!
O küçük boylu büyük milletin efradı bugün,
Doğruluk, ahde vefa, va’de sadakat, şefkat;
Acizin hakkını i’laya samimi gayret.
Yararlanılan Kaynaklar
(1) Japanese Design Today 100.
(2) soranews24.com
(3) Zıtlıklar Ülkesi Japonya 4, Mustafa Balbay, Cumhuriyet, 16 Temmuz 2019.
(4) Facebook, Türk Japon Arkadaşlığı, Muhammed Ali Cerrahoğlu, 21 Kasım 2019.
Leave A Reply