Japonlar Çince karakterleri yazma becerisi kazandıklarından beri, “çim yazısı”nda, yani el yazısı konusunda mükemmelleşmişlerdir. Çim yazısı, yazmayı daha akıcı hale getirmek için karakterlerin birleştirilerek yazıldığı ve çimenlerin üzerinde esen rüzgarı yansıttığı düşünülen Japon kaligrafisi stilidir. Kaligrafi derslerinde asla yatay bir konturu dikey bir konturla bölmemeleri öğretilir. Dikey kontur, yatay konturu her zaman iki uçtan eşit olmayan uzaklıkta bir noktada kesmelidir. Simetrik bir karakter “ölü”dür (1).
Kana yazısını kimin icat ettiği, hatta hangi tarihte icat edildiği bilinmiyor. 8. yüzyılın sonlarında ya da 9. yüzyılın başlarında Budist rahipler tarafından icat edilmiş olduğu düşünülüyor. Kana sembollerinin şekilleri Çince yazıdan üretilse de heceleme sisteminin büyük olasılıkla Hindistan’dan geldiği düşünülüyor. Kana kelimesi, geçici isimler anlamına geliyor; yani kana gerçek yazının geçici ikamesinden başka bir şey değil.
Kendine özgü Japon yazısının icat edilmesi, Doğu Asya’nın çeşitli halklarının 9. ile 13. yüzyıl arasında, Çin’e körü körüne öykünmek yerine kendi dillerinin ve kültürlerinin önemini vurgulamaları ile birlikte ortaya çıkan genel değişimin bir parçasıydı. Japonlar, bu halklar arasında kendine özgü bir yazı sistemi geliştiren ilk ulus oldular, diye düşünülüyor (2).
Japon kültürü kendi tarihini genel olarak iki kola ayırır. İlki kadim zamanlardan Nara uygarlığının sonuna kadar gelen dönem; ikincisi ise 9. yüzyıldan günümüze kadar uzanan zaman dilimidir. Dolayısıyla 9. yüzyıl, Japon kültüründe önemli bir dönüm noktasıdır. Bu yüzyılda Çin’den gelen uygarlık yavaş yavaş özümsenmiş ve ulusal bir değişime tabi tutulmuştur. Bu süreç, Japon kültür ve uygarlığının şekillenmesinde büyük rol oynamıştır. 9. yüzyılda politika, ekonomi, toplum, dil ve estetik gibi alanlarda ortaya çıkan eğilim ve modellerden bazıları bugün bile hala varlığını sürdürmektedir. 9. yüzyılı önemli kılan en büyük özellik Japon dilinde kaydedilen gelişmelerdir (5).
Bu dönem Japon yazı sisteminin de bir değişime uğradığı zaman dilimidir. Nara döneminde kullanılan sistemin ve yazım geleneğinin kana sistemi ile değiştirilmesi de bu dönemde gerçekleştirilmiştir. Bu buluşla birlikte edebi metinlerin yazımında kana alfabesi ile Çince karakterlerin aynı metinde yan yana kullanımı başlamıştır (6).
Yararlanılan Kaynaklar
(1) Japon Edebiyatının Zevki, Donald Keene, Vakıfbank Yayınları, 2023. Sayfa 23.
(2) A.g.e., sayfa 45.
(3) Birinci Tekil Şahıs, Haruki Murakami, Doğan Kitap, 2021. Sayfa 138.
(4) Japon Edebiyatının Zevki, sayfa 32, 33.
(5) Japon Edebiyatı Tarihi, Şuiçi Kato, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, 2012. Sayfa 103.
(6) A.g.e., sayfa 104.
Leave A Reply