- Japonya dünyanın üçüncü en büyük ekonomisi. Japon elektronik endüstrisi dünyanın en büyüğü, otomotivde ise dünya üçüncüsü. Ekonomisi ihracata dönük sektörlerde rekebetçiliği ve verimliliği ile bilinirken, tarım ve servis sektörlerinde verimlilik daha düşüktür.
- Japonya’da kalkınmanın :
– Geçmişten farklı bir gelecek yaratmak isteyen liderlerin varlığı ve yeterli süre ülkeyi yönetmesi,
– Yetişmiş insan gücü,
– İleri teknoloji ve yaratıcılık,
– Ulusça paylaşılan bir başarı güdüsü, övüncü,
– Grup yararının herşeyin üstünde tutulmasına bağlı olduğu düşünülüyor.
- Kişisel gelirlerinin % 20’sini tasaruf ediyorlar. Japonya, dünyanın en yüksek kişisel tasarruf oranına sahip ülkesi.
- Ekonomik başarının sırrı, yüksek üretim, düşük tüketim, yüksek tasarruf oranı ve doğru yatırım.
- Endüstrisi barışa bağımlı. Savaş olursa hammadde alımı aksar.
- Gıda maddelerinin % 30’ u ithal.
- İkinci Dünya Savaşı sonrası ormanlar çok hızlı tüketilmiş. Şimdi ormanların %30’u genç orman.
- Demir filizinin % 99’ unu, petrolün % 100’ ünü, kok kömürünün % 90’ı, ithal ediliyor.
- Batı’ya göre 1/3 oranında az petrol kullanımı ile daha verimli üretim yapılıyor.
- Nükleer reaktör sayısı açısından ABD ve Fransa’nın ardından üçüncü.
- Japonya enerjisinin 1/3 ‘ni nükleerden sağlıyor. 55 reaktörü var.

Japon yönetimi, Fukuşima Nükleer Santrali’nin 16 kilometre açığında dünyanın en büyük rüzgâr enerji santralini inşa etme kararı aldı. 143 rüzgâr türbininin her birinin uzunluğu 200 metre olacak. Proje tamamlandığında santralin 1 gigavat enerji üreteceği belirtiliyor. Fukuşima’daki santrallerin bir daha kullanılamayacağı, rüzgâr santralinin balıkçılığı olumlu etkileyeceğini, türbinlerin balıkları çekeceğini düşünüyorlar
Foto: turkishny.com.
- Kooperatifler, aracı sayısını düşürmüş, sigorta yapmış, yatırımı desteklemiş, gelir gider hesabını tutmuş, vergilendirmeyi kolaylaştırmış, kredi açmış. Böylece ekonomik hayata çok yönlü katkıda bulunmuşlar.
- Toprak ve gelir dağılımı, toprak ve vergi reformlarıyla sürekli düzeltilmiş. Gelir dağılımı açısından en iyi ülkelerden biri.
- Taşınır su tesisatı tezgahı ve mobil boru döşeme şantiyesi gibi verimlik artırıcı usuller geliştirmişler. Taşınır su tesisatı tezgahı ile boruları kesiyor, yiv açıyor, alıştırıyor, dirsekleri takıyorlar. Tezgah, küçük bir pikapta taşınıyor. Küçük bir yapının su tesisatını 1 – 2 saatte bitirebiliyor. Yürüyen boru döşeme şantiyesi, 1 traktör, 1 kamyon, 1 kamyonetten oluşuyor. Kepçeli özel traktör kanalı açıyor, kamyon toprağı alıyor, kamyonet boruları kanala indiriyor, hemen kaynak yapılıyor, toprak üstüne dökülüyor. Asfalt dökülerek iş tamamlanıyor.
- Şinkansen hızlı treninin bir başka adı da mermi tren. İlk açılış tarihi 1964. Dünyada ilk. Yıllar içinde yapılan ilavelerle şebeke uzunluğu 2000 kilometreyi geçmiş. Üzerinde 250-270 km/h hız yapan trenler çalışıyor. Hattın üzerinde 23 köprü var. 2004 yılındaki deprem nedeniyle raydan çıktığında ölen ve yaralanan olmadığı gibi, İlk günden bu yana kazada hayatını kaybeden olmamış.
- En pahalı havaalanı Hong Kong, Lantau adasını karaya bağladılar. Osaka Havaalanı iki kilometrelik köprüsü ile dünyanın en pahalı ikinci havaalanı.
Leave A Reply