- Yayoi dönemine kadar (MÖ 300-MS 300) merkezi bir hükümet olmadığı için ortak bir takvim de olmadı (1).
- Çin ay-güneş takvimi, 6. yüzyılın ortalarında Kore üzerinden Japonya’ya gelmiştir (2).
- yüzyılın ortalarında matbaanın yaygınlaşması ile takvim kullanımı da etkinleşmişti (1).
- 1685’ten itibaren de Çin usulleri Japonlara uyarlanarak kullanılmıştır (2).
- Yönetim merkezi olduktan sonra, belirli dönemler takvim oluşturma yetkisi sadece sarayda oldu. İmparatorluk Sarayı’nın takvimlerde yaptığı değişiklikler genelde siyasi amaç taşımaktaydı. Takvimin oluşturulması ve kehanetlerin belirlenmesi ile ilgili konularda çalışan özel bir birim ve gözlem evi kurulmuştu. Başa yeni geçen yönetim, gücünü pekiştirmek, kendinden önce savunulan fikirleri geride bırakmak için takvimde değişiklikler yaptırırdı. İmparatorluk Sarayı gücünü kaybetmeye başlayınca, yasak olmasına rağmen başka yerlerde de takvimler çıkmaya başladı. (1). Farklı yerlerin farklı takvim oluşturması, uzun ve kısa ayların sırası ve ekstra ay konusunda karışıklığa yol açmıştır. Örneğin, Kyoto’daki resmi bir takvim Ocak 1583′ ü gösterirken, başka yerde tarih, Aralık 1582’e denk gelmekteydi (3).
- Eski takvimlerde hangi gün ve saatlerinin uğurlu veya uğursuz olduğu belirtilirdi. Eski model basılan takvimlerde halen bu tarihler belirtilmektedir. Böylece düğün, cenaze veya yeni iş yeri açılışı gibi organizasyonları planlarken isteyenler takvime danışabilir (1).
Çin ay-güneş takvimi, Çin usulleri, Eski takvimler, İmparatorluk Sarayı, Japon Takvimleri, Japonya, kimono, Kore, Kyoto, takvim, Yayoi dönemi
Leave A Reply