
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu
- Çok eski zamanlardan beri Japonlar ayakkabıları murdar nesnelerden saymışlardır (1). Soylular, mevsimler ile elbiselerinin rengi arasında bir uyum olmasına dikkat ederlerdi. Mürdüm eriği rengi kıyafetler Kırağı ayından Çamaşır Serme ayının başına kadar giyilirdi. Ondan sonra açık yeşil ve benzer renk tonlarında kıyafetler giyilmesi gerektiği düşünülürdü (2). Kaftanların uzun kolları kışın manşon görevi görürdü (3). Astarlı giysiler yağmur mevsiminde giyilirdi (4). Mevsime uygun olmayan bir renkte kıyafet giymek büyük görgüsüzlük sayılırdı (5). Koyu eflatun veya mor renk, sadece imparator ailesine ve yüksek saray soylularına ait renklerdi. Açık mor, açık eflatun, üzüm moru ise halka yasak değildi (6).
- Eskiden insanlara sık sık hayvanlardan türetilen isimler Nahoş çağrışımları olan isimler, alt tabakadan olanlara düşerdi (7).
- Hapşırmak kötüye alamet olduğu için uzun yaşam dilemek gibi pozitif etki yaratarak etkilerini gidermeye çalışmak istenir (8).
- Şifalı ot muskaları, ev halkını hastalıklardan korumak üzere evlere asılır, bazen de giysilerin kollarına iliştirilirdi (9).
- Japonya’da bilginler Çin’e kıyasla oldukça düşük kademedeydi ve Heian döneminde (794 – 1185) genellikle ayrıcalıklı Kıdemli Saray Erkanı Dairesi’ne kabul edilmezlerdi (10).
- Kötü ruhları kovmak için nöbetçiler yayın kirişini tınlatırdı (11).
- Heian döneminde saatler, sarayın her yanından duyulabilen çan sesleriyle bildirilirdi (12).
- Ejderha gibi Batı’da tehditkar olan bazı fantastik yaratıklar Doğu’da tehditkar değildir, talihi ve koruyuculuğu sembolize eder (13).
- Japonya’da çoğunlukla horoz kafası ile betimlenen anka kuşu yön olarak güneyi, mevsimlerden yazı korur, güneşi, doğurganlık artırıcı güçleri, yang’ı temsil eder (14).
- Japonya’da tek boynuzlu at çift cinsiyetli olarak bilinir, yin ve yang’ın uyumlu birleşimini, yani uzun ömrü sembolize eder (15).
Yararlanılan Kaynaklar
- Yastıkname, Sei Şonagon, Metis Yayınları, 2006. Sayfa 310.
- g.e., sayfa 320.
- g.e., sayfa 330.
- g.e., sayfa 331.
- g.e., sayfa 348.
- g.e., sayfa 336.
- g.e., sayfa 308.
- g.e., sayfa 302.
- g.e., sayfa 306.
- g.e., sayfa 317.
- g.e., sayfa 326.
- g.e., sayfa 326.
- Semboller Nasıl Okunur?, Clare Gibson, YEM Yayın, 2013. Sayfa 158.
- g.e., sayfa 159.
- g.e., sayfa 159.
anka kuşu, Ayakkabı, Çamaşır Serme ayı, Clare Gibson, ejderha, Heian dönemi, Japon gelenekleri, Japonya, Japonya Hakkında Muhtelif, Kıdemli Saray Erkanı Dairesi, Kırağı ayı, Metis Yayınları, Sei Şonagon, Semboller Nasıl Okunur?, tek boynuzlu at, Yastıkname, YEM Yayın
Leave A Reply