Japonya’da zaafını belli etmek mahcubiyete sebep olur.
Utanç üzerinde duran kültürler ile suç üzerinde duran kültürler farklıdır. Utanç kültürlerinde tanrıların huzurunda dahi itirafta bulunulmaz, günah çıkarma merasimleri yapılmaz. Merasimler daha çok şansın, talihin açılması içindir. Utanç, faziletin esasıdır. Hareketler, başkalarının fikirlerine göre ayarlanır (1).
Hayatta bir amaca sahip olmak, Japon kültüründe çok önemlidir (2).
Karşılaştıkları bir sorunu çözmek için sonuna kadar direnirler. Elinden gelenin en iyisini yapmak prensiptir (3). Ne kadar önemsiz görünürse görünsün yaptıkları her şeyde tutkuludurlar (4). Çalışmaktan keyif almayı, zaman algılarını yitirmeyi öğrenmişlerdir (5). Japonlar Çinliler gibi faziletlerin hayırsever kalplerden doğmasını beklemezler. Onlar ilk önce görevlerin yerine getirilmesini gerektiren nizamları ortaya koyarlar, sonra da bunları bir insanın bütün kalbiyle, ruhuyla, kuvveti ve kafasıyla yerine getirmesinin kaçınılmaz olduğunu düşünürler.
Japon halkı geleneklerini korurken yeni teknolojiler yaratmada da eşsiz bir yeteneğe sahiptir (6). Aynı şekilde doğayla teknolojiyi bir araya getirmekte de ustadırlar (7).
Sadelik ve detaylara önem verir, özen gösterirler. Sofistike bir sadelik hedeflenir (8).
Gelenekleriyle ve yerel kültürleriyle çok gurur duyarlar (9). Meiji döneminde (1868-1912) dışa açılmayı başlatırken konulan hedef, Batı’nın eğitim ve teknolojisini alırken kendi geleneklerini korumak olmuş.
Dışarıya kapılarını açmak zorunda kaldıklarında, Japon halkı henüz yorulmamış, fikir mücadeleleri, devrimler, savaşlarla yıpranmamış ve kendi değerlerine sarsılmaz bir inançla bağlıydı. 18. yüzyılda Ishida Baigan tarafından kurulan Shingaku Hareketi, kendini ifade etmeyi; yani her bireyin, sınıfı ve durumu ne olursa olsun, kendini bir saygınlık, anlam ve girişim merkezi olarak algılamasını talep eder. Japonya’da herkesin görevini yerine getirmedeki hevesi, Japon halkının başlıca erdemidir (10).
Yararlanılan Kaynaklar
(1) Krizantem ve Kılıç, Ruth Benedict, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Genel Yayın No 64. Sayfa 148, 149.
(2) IKIGAI, Héctor Garcia ve Francesc Miralles, İndigo Kitap, 2017. Sayfa 16.
(3) A.g.e., sayfa 71.
(4) A.g.e., sayfa 112.
(5) A.g.e., sayfa 75.
(6) A.g.e., sayfa 71.
(7) A.g.e., sayfa 76.
(8) A.g.e., sayfa 74.
(9) A.g.e., sayfa 112.
(10) Ayın Öteki Yüzü, Claude Lévi-Strauss, Everest Yayınları, 2018. Sayfa 35, 36.
Leave A Reply