Kafatası üzerine yüz yapım tekniği ilk defa Sovyetler Birliği‘nde Ruslar tarafından kullanılmıştır. İngiltere ve ABD’de de geçmişte aydınlatılamamış cinayet kurbanlarına ait iskeletlerin kafatasları üzerine, yüzleri yeniden oluşturularak kimlikleri belirlenmiştir.
Arkeolojik kazılardan çıkarılan bazı insan iskeletlerinin yüzlerinin belirlenmesinde de bu teknik kullanılmıştır. İngiltere’de Manchester Üniversitesi’nde Mısırlı bir genç kızın, Bataklık Adamının (Lindow Man), Büyük İskender’in babası II. Philip’in ve Frigya Kralı Midas‘ın; Amerika’da, Sümerli bir karı kocanın kafatasları üzerine yüzleri yeniden oluşturulmuştur.
Yüz yapım işlemine kafatasının alçıdan kalıbı alınarak başlanır. Elde edilen alçı kalıp üzerindeki belirli noktalara iğne çubuklar batırılır. Bu çubuklar bulundukları noktalardaki yumuşak dokuların maksimum kalınlıklarını gösterir. Yüzün bütün özellikleri, kafatasının anatomik yapısına göre, kil ile önce kaslar, sonra bunun üzerine yumuşak dokular ve deri, tek tek, adım adım kaplanarak portre tamamlanır. Daha sonra iskeletin ırksal özellikleri ile ilgili bilgiler değerlendirilerek gözler, deri ve saç renklendirilir. Bu teknik, kişinin gerçeğe yakın portresini verir.
Karia’lı prensesin yüzünün yeniden yapımı İngiltere’de Manchester Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıp Fakültesinde sanat bölümünde görevli hocalar tarafından ve üniversitenin Arkeoloji Müzesi sorumlusu tarafından gerçekleştirilmiştir.
Kaynak: Bodrum Kalesi Sualtı Müzesi
Leave A Reply