18. yüzyıldan başlayarak aristokratlar arasında kaplıcaya gitmek çok yaygındı. Gündüzleri şifalı sularla tedavi, akşamları ise balolarla sosyalleşme çok sevilirdi.
“1867’de Galler Prensi ile Prensesi, yanlarında üç çocukları, bütün maiyetleri, iki doktor ve yirmi beş hizmetçi ile birlikte Osborne isimli kraliyet yatıyla önce Hollanda’da bulunan Dordrecht’e, oradan da buharlı gemi ile Ren Nehri’nin aşağısındaki Alman şehri Wiesbaden’a doğru yola çıktılar. İki ay boyunca orada kalacaklardı; böylece 1863 yılında Büyük Güçler tarafından Yunan tahtına seçilen Yunanistan Kralı I. Georgios olan erkek kardeşleri de Yunanistan’dan ziyaretlerine gelebilecekti” (1).

Marienbad, ihtişamını hiç kaybetmemiş. Görkemli binalar Bohemya ormanları ile kucaklaşıyor. Bu mimari ihtişamın kaynağı, yeraltındaki zengin mineralli kaynak suları. Marienbad’da Goethe Yolu ve Goethe Müzesi de var. Goethe’nin en sevdiği yürüyüş yolu olan ormanın içindeki patika, bölgeye özgü çeşitli mineral kayalarla bir tür metalürji açık hava müzesi gibi düzenlenmiş. Buraya pek çok kez gelen şairin konuk edildiği ev artık müze. Bu evde yapılan baloda Ulrike’ye aşık olmuş. Goethe, Ulrike’ye duyduğu aşk hüsranla sonuçlanınca Marienbad Ağıtı’nı yazmış (2). Yönetmeni Alain Resnais, senaristi Alain Robbe-Grillet olan 1961 yapımı Geçen Yıl Marienbad’da adlı film, Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan kazanmış ve dünya çapında eleştirmenlerin övgüleriyle karşılanmıştır.
Fotoğraf: Wellness-Hotels&Resorts, Marianske Lazne, Çek Cumhuriyeti.
“Kral VII. Edward iki aylığına ülke dışına çıktı. Gezilerinin arasında daima Paris ve tedavi amaçlı Marienbad kaplıca seyahatlerini sıkıştırıyordu. Burada, kimliğini gizleyerek kaldığı Weimar Oteli‘nin sunduğu lüksün keyfini sürmeyi seviyordu. Her sene o ayrıldıktan sonra, kaldığı süit odanın mobilyaları ederinin iki katına satılıyordu; gittiği her yerde onu takip eden kalabalıklar gibi bu da zannettiği kadar kimliğini gizleyemediğinin kanıtıydı.” (3).
Goethe, yazar olduğu kadar bir araştırmacı ve bilim adamı idi. Bohemya’nın endemik bitkileri ve mineralleri onun incelediği hususlardı. Yürüyüşü sırasında sık sık durur, yanındaki çizim defterine bitkileri ya da taşları çizer, kurutmak için bitkileri toplar, taşınabilir taşları koleksiyonuna koymak için alırdı. Bitkilerin değişimi metamorfozu buradaki çalışmalarıyla gözlemleyip betimlemiş, gökkuşağı incelemelerini burada yapmış, Renk Teorisi’ni burada oluşturmuştur. Aynı yıl bir hanıma Marienbad’da diğerine Karlsbad‘da randevu verdiği ve iki kaplıca arasında gidip geldiğini de biliyoruz.
Marienbad’daki yürüyüş yollarının toplamı günümüzde 25 kilometre. Kral VII. Edward, İmparator Franz Joseph buralarda yürümüş, Nietzsche buradaki panoramik terasta kitap okumuş, Wagner Lohengrin’i burada yazmış…. Marienbad, mimari ve doğal zenginliklerinden ötürü 2021 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine girmiş (4).
Yararlanılan Kaynaklar
(1) Kral, İmparator, Çar, Catrine Clay, Pan Yayıncılık, 2021. Sayfa 48, 49.
(2) Nedime Dicle Neururer 17 Temmuz 2022 tarihli Instagram paylaşımı.
(3) Kral İmparator Çar, sayfa 230.
(4) Nedime Dicle Neururer 18 Temmuz 2022 tarihli Instagram paylaşımı
Leave A Reply