
Anadolu’nun en eski prehistorik mağarası olan Karain Mağarası 1946 yılında Prof. Dr. Kılıç Kökten tarafından bulunmuştur.
Antalya’nın 30 km kuzeybatısında yer alır. Toros Dağları’nın yamacındadır. Denizden 450 m, ovadan 150 m yüksekliktedir. En derin yeri 50 m dir.
Yapılan kazılarda bitki, mağara ayısı ve aslanı dişi ile Neanderthal adama ait çene kemiği, dişler, bacak ve parmak kemiklerine ulaşılmıştır. Orta Paleolitik dolgulardan çıkartılan bulgular, Neanderthal insanın Anadolu’da da yaşamış olduğunu kanıtlamıştır.
Burası, ülkemizdeki en önemli Paleolitik döneme ait bir merkezdir. Anadolu’da Paleolitik Çağ (Eski Taş Çağı) bu günkü veriler ışığında günümüzden 400.000 yıl öncesine tarihlenmektedir. Karain Mağarası Paleolitik Çağ’dan Demir Çağı’na kadar kullanılmıştır.
Dar bir giriş ve geçitlerle birbirine bağlı üç boşluktan oluşur. En üstteki birinci boşluk beş gözlüdür. İkinci ve üçüncü boşluklar daha küçüktür; sarkıt ve dikitler vardır. Her katta yanmış kemik ve odun kömürü parçaları Karain insanlarının baştan beri ateşi kullandıklarını göstermektedir. Karain Mağarası’nda eksik olan mezolitik kültür Beldibi Mağarası’nda görülür.
Duvarlarında bulunan Eski Grekçe yazıtlardan, adaklık ya da mumluk olarak kullanıldığı düşünülen nişlerden, kandil parçalarından hareketle dinsel bir merkez olduğu düşünülmektedir.
Yararlanılan Kaynaklar:
Burası Anadolu, Ahter Kutadgu, Bülent Demirdurak, GİTa Yayınları, 2018. Sayfa 130.
Antalya, Hüseyin Çimrin, Yaylacık Matbaası, 2002. Sayfa 107, 108, 109.
Fotoğraflar: Füsun Kavrakoğlu, 2021.
2 Comments
I have been there 14 years ago it was dark and dank with a panoramic view far and wide inside had some ledges and tunnels there is a small antiques kiosk at the gatehouse.
I am so thankful for your interest.