
Yalancı sütunlar ve kartuşlar ile süslenmiş binanın yapım tarihi 1907’dir. Cumhuriyetin ilanından sonra Kars Devlet Hastanesi olarak kullanılmış, 1980 yılındaki restorasyon sonrasında Sağlık Müdürlüğü binası olmuştur (11).
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu
- Düzgün kesme büyük taştan, az katlı, cepheleri yalancı sütunlar, bordür ve kabartma taşlarla süslenmiş, iç mekanları koridor etrafında iç içe açılan oda ve salonlardan oluşan mimari tarzı 1700’lerde Hollanda Baltık Denizi kıyısında uyguladığı için bu stile Baltık Mimarisi İki katlı evlerde ortada avlu oluyor, buradan merdivenle sütunlu açık sofaya çıkılıyor. Çetin iklim şartlarından ötürü pencereler küçük ve çift camlı. Kar tutmaması için çatılar dik, kiremit veya saç örtülü. Evlerin arka tarafında bahçe, ahır, kümes ve benzeri bölümler yer alıyor.
- Kars’ta Ruslar tarafından ilk inşa ettirilen binalar arasında valilik binası, iki halk kütüphanesi, kız gimnazyumu, ilkokul, ortaokul, altı otel, 1900 yılında açılan gar binası vardı. Bir de Rus zafer anıtı dikilmiştir (26, sayfa 230).
- 1877-1896 yılları arasında Kars’a yerleşen Rus Cheltikov Ailesi, Rusların şehirde askeri amaç dışında inşa edilmesine izin verdiği nadir binalardan birini inşa etmiştir. Daha sonra Rus hükümetine devredilen bina uzun süre opera binası olarak kullanılmış, Ruslar Kars’ı terk ettikten sonra sıbyan mektebi, askeri ecza deposu, hastane, doğumevi, hekim evi olarak hizmet vermiş olan bina 2011 yılında otel yapılmıştır.

19. yüzyıl sonunda Baltık mimari tarzında kışlık konak olarak düzgün kesme bazalttan iki katlı ve L planlı inşa edilen binanın dış cephe duvarları bordür süslemeli olarak yapılmıştır. Koruma altındaki bina 2001 yılında restore edilerek Kar’s Otel adıyla hizmete başlamıştır.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu

19. yüzyıl sonunda iki katlı ve U planlı olarak inşa edilmiş olan yapı kışla olarak yapılmıştır. Cephesi yalancı sütunlar ve kartuşlarla harekelendirilmiştir. 1923 yılından beri ilkokul olarak hizmet vermektedir (11).
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu
Leave A Reply