KÖTÜCÜLLÜK
(Maltreatment)
- Kötücüllük, Kötü’nün terbiye olmuş biçimidir: Gaddarlığın barbarca, bedensel biçiminin yerine incelmiş, zihinsel bir biçim koyar.
- MÖ 5. yüzyılda Demokritos, kötücüllüğü kadınlara özel bir disiplin olarak görmüştür.
- MÖ 4. yüzyılda yaşamış olan Sokrates’inson sözleri arasında Asklepios’abir horoz borçlu olduğu vardır. Ölüme duyduğu şükranın ifadesi olarak, hayatın korunmasını temsil eden şifa sanatı tanrısına kurban kesmek, filozofun onu hukuka aykırı olarak ölüme mahkum edenlere yönelttiği bir kötücüllüktür.
- Kaba kötücüllük hakaretin sınırlarında gezer, nezih kötücüllük ise ironinin sınırlarında.
- Kötücüllük Felsefesi ile uğraşan Nietzsche, kötücül insanın birincil gayesinin hasmının acı çekmesi değil, kendi zevki olduğunu; bu zevkin, üstün gelmenin verdiği iktidar duygusundan kaynaklandığını söyler.
- Kötücüllüğü bir sanat formuna dönüştüren, küstah edası ile Oscar Wilde (1854-1900) olmuştur.
- Kötücüllük, ilk romantiklerin Romantizm’den anladıkları şeydir: Gönüllerinde yatan yarılma ve kutuplaşma idi. Kötücüllük kutuplaştırır. Ötekiliği en iyi anlatan romantik şairlerden biri Heinrich Heine’dir (1797-1856).
- Kötücüllükten asıl beslenen sanat biçimleri komedi, karikatür ve kabaredir. Hayatla başa çıkmaya dair soruları, gündelik durumları, zamanın şartlarını, politik karışıklıkları zevkle tiye alırlar. Komedi ve kabarenin komik kötücüllüğü ironi, hiciv, parodi, polemik ve sarkastizmi kullanır.
Yararlanılan Kaynak
- Düşmanlığın Faydaları, Wilhelm Schmid, İletişim Yayınları, 2017.
Asklepios, Banksy, barbarlık, Demokritos, Düşmanlığın Faydaları, Gaddarlık, Global Karaköy, hakaret, Heinrich Heine, hiciv, İletişim Yayınları, ilk romantikler, ironi, Kaba kötücüllük, kabare, karikatür, komedi, komik kötücüllüğü, Kötü’nün terbiye olmuş biçimi, Kötücüllük, Kötücüllük Felsefesi, küstah, küstahlık, Maltreatment, Monkey Queen, Mother Theresa, nezih kötücüllük, Nietzsche, Oscar Wilde, parodi, polemik, Romantizm, sarkastizm, Sokrates, Wilhelm Schmid
Leave A Reply