
Şehirde çeşitli çarşılar var. Souk el-Müşir, Souk el-Truk gibi.
1699 yılında oluşmuş Türk Çarşısı. Şehrin en eski oteli de Türk Mahallesi’ndedir.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu

Osmanlı döneminden saat kulesi. 1898 yılı yapımı olan kule, Osmanlı Baroğu veya Türk Baroğu denen tarzda.
Osmanlı sanatının yaklaşık 1720’den başlayarak 1830’a dek süren dönemi Barok olarak anılır. Ama Semavi Eyice’ye göre, tarihte dönemleri keskin sınırlar ile belirlemek çok zor ve birçok hallerde imkansızdır. Ürünleri özellikle mimarlık ve bezeme alanlarında görülen Türk Baroku’nun gelişmesinde 18. yüzyıldan itibaren sayıları artan yabancı asıllı mimarların rolleri büyük olmuştur. Bu yeni estetik, kitap ciltleri, el yazmalarındaki tezhip sayfaları ve fermanların tezhipli başlıkları gibi el sanatlarında bile kendisini belli etmiştir.
Ermeni cemaatinden Krikor Balyan Kalfa (1764-1831) 19. yüzyıl Osmanlı mimarisine beş kuşak boyunca damgasını vuran mimar soyunun kurucusu olmuştur. Türk Baroğu adı verilen üslup, bu ustaların elinde gelişmesini sürdürmüştür. Osmanlı Barok tarzı, bazı uzmanlara göre, Avrupa Baroku’nun bir yansıması sayılmaktan çok, Osmanlı sanatındaki bir baroklaşma eğilimi olarak değerlendirilmelidir.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu

Müşir Çarşısı. 1906’da hizmete giren bu çarşı, Müşir Recep Paşa’nın adını taşımaktadır.
Abbasiler’den (750-1258) önce de kullanıldığı bilinen müşir unvanı, önceleri daha çok vezir ile eş anlamlıydı. Osmanlı’da 1832 yılından sonra mülki ve askeri bir unvan olmuş, daha sonra sadece askeri bir rütbe haline gelmiştir. Asıl görevleri ordu komutanlığı olan müşirler arasından vezirler ve sadrazamlar da çıkmıştır. 1934 yılından sonra müşir unvanı yerine mareşal unvanı kullanılmaya başlamıştır.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu

Müşir Çarşısı’ndaki dükkanların her birinin kapısı farklı desenleri olan fayanslarla süslüydü.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu

1738 yapımı Karamanlı Camii. Burası, eski şehrin en büyük camisidir. 1711 yılında iktidarı ele geçiren Ahmet Karamanlı tarafından yaptırılmıştır. 1711-1835 yılları arasında yönetimde olan Karamanlı Hanedanı’nın pek çok üyesi burada gömülüdür.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu
Leave A Reply