- Tümülüs, dikme, ahşap taklidi ev cepheli kaya mezarları, yalın kaya mezarları ve lahitler biçimini alan ve Roma Dönemi’nde de lahitler ve örme mezarlarla süren mezar yapıları Likya denince ilk akla gelen yapılardır. Araştırmacılar ve sanat tarihçiler bölgedeki mezar yapılarını farklı biçimlerde gruplamışlardır.
- Arkaik mezarlarda Frig, Klasik mezarlarda daha çok Pers ve Lidya etkisi görülür.
- Likya’daki en erken mezarlar, MÖ 8. yüzyıla kadar gidebilmektedir. Likya mezarları, Likya sanatının önemli bir bölümünü oluşturur. Devasa kaidelere oturtulmuş lahitler, tapınak mezarları/heroon’lar ve çok nadir görülen sütun mezarlar Likya sanatının şaheserleridir.
- Likya kaya mezarları dört değişik tipte karşımıza çıkıyor: Payeli mezar, tapınak mezar, ev tipi mezarlar ve lahitler. Likya bölgesinin özgün mezar yapıları Helenistik Dönem (MÖ 323-30) öncesine aittir.
- Basamaklı kaide ya da doğrudan kaya üzerine yerleştirilmiş dikdörtgen bir sütun ve bu sütunun üzerinde kapaklı mezar odasının yer aldığı tipe payeli veya sütun mezar (pillar tomb) Sütun, kısmen boştur ve içinde gömü odacıkları bulunabilir. En güzel örneği Ksanthos’taki Harpiler Mezar Anıtı’dır. MÖ 480-470’e tarihlenen Harpi Anıtı, Arkaik Likya Sanatının en önemli anıtlardan biridir.
ahşap taklidi ev cepheli kaya mezarları, Dalyan, dikme, ev tipi mezar, Frig, Harpiler Mezar Anıtı, Helenistik Dönem, heroon, kaya mezar, Klasik mezar, Ksanthos, lahit, lahitler, Lidya, Likya, Likya ışık ülkesi, Likya Yolu, mezar, Payeli mezar, Pers, pillar tomb, sütun mezar, tapınak mezar, tapınak mezarlar, tümülüs
2 Comments
Fusun hn. Likya konusunda Bazı bilmediğim konuları araştırmak tesadüfen yazılarınızdan birini gördüm ve ne güzel anlatım diye düşündükten sonra ,teşekkür mesajı bıraktım.Gene likya konusunda başka birşey araştırırken yine sizin yazınız ve sonu gelmeyen güzel likya araştırmalarınızla karşılaşınca Google da kimliğinizi araştırdım. “Güzel yazı ” diye yorum bıraktığım için bağışlayın. Sizin yazılarınıza ben bir rehber olarak onlarca teşekkürlerimi sunuyorum. sizin gibi çağdaş, akıllı,başarılı bir Türk kadını gıyaben de olsa tanıdığım için mutluyum. Teşekkürler.
Merhaba,
Çok naziksiniz, çok teşekkür ederim. İnsana devam etme isteği veren beğenisini esirgemeyenler.
Sağlıkla kalın.
Füsun Kavrakoğlu