LİKYA SANATI KLASİK DÖNEM 1
MÖ 480-330

Kaunos antik kentinde yapılan kazılarda bulunan Klasik Dönem’e ait bir heykelcik ile yine aynı döneme ait bir kylix. Kylix, Antik Yunan dünyasında sık kullanılan, yayvan gövdeli, yatay çift kulplu içki kabıdır.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu, Fethiye Arkeoloji Müzesi, 2019.

Kaunos’ta bulunmuş, Klasik Dönem’e ait altın bir diadem / taç.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu, Fethiye Arkeoloji Müzesi, 2019.
- Likya’nın en önemli anıtlarının büyük çoğunluğu (Nereidler Anıtı, Yazılı Dikme, Payava Lahdi, Perikles Heroonu, Trysa’daki Heroon ve pek çok kabartmalı mezar) MÖ 4. yüzyılın birinci yarısına tarihlenir. Bu dönemde Likya ölüm anıtlarıyla sanatta doruğa erişmiştir. Bu döneme Likya Klasik sanatı denir, bu dönem Likya sanatının en parlak dönemidir. Likya kültürünün Perslerin gelişiyle parladığı öne sürülür. MÖ 4. yüzyıl ortasına tarihlenen Letoon üç dilli yazıtındaki Aramca kısmında anılan Pers kralı, sanatta Pers varlığının yazılı belgesi, Payava Lahdi de hem ikonografik hem de stil olarak bu etkinin anıtı olarak kabul edilir.
- Erken yönetici beylerin mezarları dikmeler üzerindedir; eğlenen, avlanan, savaşan yaşamları da dikme mezar yüzündeki kabartmalara işlenmiştir.
- Likya ikonografisi insan odaklıdır. Kabartmalarda tanrılar veya mitolojik sahnelerden çok günlük yaşam ve kahramanlıklar betimlenmiştir.
- Myra Resimli Mezar’da günümüzde hala görülebilen boya kalıntıları (kırmızı, mavi ve sarı), bu betimlemelerin Klasik Dönem’de çok renkli bir üslupta boyanmış olduğunu göstermektedir.
- Klasik Dönem Likya sanatı çok dar bir coğrafyada görülür, kültürel sınırlar coğrafi sınırlardan daha dar kalmıştır.
altın, antalya, Antik Yunan, diadem, Fethiye, Fethiye Arkeoloji Müzesi, ikonografi, Kaunos, Klasik Dönem, Klasik Dönem Likya sanatı, Kylix, Letoon üç dilli yazıtı, Likya, Likya ikonografisi, Likya ışık ülkesi, Likya Klasik sanatı, Likya sanatı, Likya Yolu, Nereidler Anıtı, Payava Lahdi, Perikles Heroonu, Resimli Mezar, taç, Trysa’daki Heroon, Yazılı Dikme
Leave A Reply