- 655 yılında, Araplar ve Bizanslılar arasındaki ilk büyük deniz savaşı Finike koyunda gerçekleşmiş ve savaş esnasında rüzgar yön değiştirdiği için Bizans gemileri sığ sulara sürüklenmiş, Bizans imparatoru, donanmasını terk ederek kaçmıştır. Sonraki Arap akınları kıyıların gücünü azaltmış, nüfusu içerilere doğru itmiştir.
- Türklerin Anadolu’ya girmesiyle ele geçirilen topraklar ya beyliklere paylaştırılmış ya da Selçuklu Devleti’nin bir parçası olmuştur. Likya, Menteşoğulları Beyliğinin bir parçası olmuş fakat Türkler bir deniz gücü olmadığı için, bölge büyük çapta ıssızlaşmıştır. 1390’dan itibaren Osmanlı İmparatorluğu, hakimiyeti ele geçirmiş fakat kıyı ticareti Cenevizlilerin eline geçmiştir. Dağlık arazinin kervan yolu yapımına uygun olmayışı ve korsanların hala sorun teşkil etmesinden ötürü, bölgedeki Osmanlı hakimiyeti ancak 1479 yılında tam olarak sağlanabilmiştir.
- 1924 yılında Likya Rumları Yunanistan’a, Yunanistan’daki Türkler de Türkiye’ye yerleştirilmiştir.

Antik adı Karmylassos, 19. yüzyıldaki Rum yerleşiminin adı Levissi olan günümüzün Kayaköy’ü.
Levissi, 1923 yılında imzalanan ve 1924 yılında uygulanan mübadele anlaşması sonucu boşalmıştır. Birbirini manzara ve ışık açısından engellemeyen, çoğunlukla 50 metrekare büyüklüğündeki evlere ilaveten 14 şapel, 2 kilise, 2 okul binası ve bir gümrük binası günümüzde boştur. Evlerin genellikle penceresiz ve alçak bodrum katlarında deri üretiminde kullanılan elemanlar bulunmaktadır. Bodrum kat üzerine iki kat daha çıkılmıştır. Evlerin hemen her odasında pişirme ve ısınma için ocak ve yüklük vardır. Kayaköy ve çevresi Üçüncü Derece Arkeolojik ve Kentsel Sit Alanı olarak belirlenmiş, 760 adet yapı, Korunması Gerekli Kültür Varlığı olarak tescil edilmiştir.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu, 2019.
Leave A Reply