- Günümüzde de sönmeden yanmaya devam eden ateşin kaynağı, Homeros’un aktardığı efsaneye göre:
Ephyra Kralı Glaukos’un oğlu Hipponoes, bir av partisinde kardeşi Belleros’u öldürür. Bu yüzden, Belleros’u yiyen anlamına gelen Bellerophontes adını alır. Ephyra’dan sürülen Bellerophontes Argos kralına sığınır. Kendisine sığınan bu genci öldürmek istemeyen kral onu Likya’ya gönderir. Likya hükümdarı da onu öldürmek istemez ve Olimpos Dağı’nda yaşayan aslan başlı, keçi gövdeli, yılan kuyruklu, ağzından alevler saçan canavar Chimera ile dövüşmeye gönderir. Bellerophontes, Pegassos adlı kanatlı atına binerek Chimera ile dövüşmeye gider. Chimera saldırdığında Pegassos havalanarak sahibini korur ve Bellerophontes yere inerken mızrağı ile canavarı yerin yedi kat dibine gömer. Chimera alevlerini yerin altından göndermeye devam eder. Bellerophontes’in zaferini kutlamak için düzenlenen yarışta atletler meşalelerini Chimera’nın kutsal ateşiyle tutuşturarak koşarlar. Bu alanda Hephaistos Tapınağı’nın ve Geç Roma Dönemi’ne ait bir şapelin kalıntıları alanın kutsal bir alan olduğunu göstermektedir. - Chimaera/Yanartaş’ta futbol sahası büyüklüğünde bir kayalık yamaçtaki deliklerden devamlı yanan alevler çıkmaktadır.
- Ören yerinin bilgi levhasına göre, Çıralı gaz sızıntısının analiz sonuçlarına göre volkanik kökenli doğalgaz değildir, metamorfik kökenli doğalgaz olduğu düşünülmektedir. Yaz kış yanan bu ateş yeraltı kaynaklarından sızan metan gazıdır.
antalya, Bellerophontes, Çıralı, Ephyra, Ephyra Kralı Glaukos, Geç Roma Dönemi, Hephaistos Tapınağı, Hipponoes, Homeros, Likya, Likya ışık ülkesi, Likya Yolu, metamorfik kökenli doğalgaz, metan gazı, Olimpos, Olimpos Dağı, Pegassos, volkanik kökenli doğalgaz, Yanartaş
Leave A Reply