
Limyra akropolünde bulunan anıtsal yapının bir Heroon olduğu düşünülmektedir. Heroon, yüksek sınıftan birine veya bir kahramana ait anıt mezara verilen addır.
Perikles’in burada gömülü olduğu söylenir. Bazı kaynaklar ise Perikles’in Yunanistan’da öldüğünü ve orada gömüldüğünü yazar.
Bu Heroon, yüksekçe bir podyum üzerindedir. Cephesinde karyatidler sıralanmıştır. Karyatid, kadın bedeni biçiminde sütunlara verilen isimdir. Heroon’un depremde yıkıldığı düşünülmektedir.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu, Antalya Müzesi
- Limyra antik kenti Antalya’nın Finike İlçesi’ne 4 km uzaklıktadır. 1969 yılında başlayan kazılarda Arkaik ve Erken Klasik Dönem’e ait az buluntu ele geçmiştir.
- Şehir, Atinalı meşhur hükümdar Perikles’in (MÖ 494-429) yönetiminde parlak bir çağ yaşamış, bölgenin başkenti olmuştur.
- Finike (Phoinikos), Limyra’nın limanıydı. Önemli bir gemi inşa merkezi olan Finike’nin tersanelerine ait kalıntılar bugün hala nehrin ağzına yakın yerlerde görülmektedir. Limyra ören yeri portakal bahçelerinin arkasında kalmaktadır.
- Antik şehir, Geç Klasik Dönem’e ait beş farklı nekropolü ile Likya şehirleri içerisinde önemli bir yeri vardır. 400’ü aşkın kaya mezarı ile Likya’nın en çok kaya mezarına sahip kentlerinden biridir. Bunların çoğu Likya dilinde yazılmış kitabeleriyle tespit edilmiştir.

Limyra’da bulunmuş olan mermer Helenistik Dönem’e ait kadın heykeli Antalya Müzesi’nde sergilenmektedir.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu
- Zengin süslemesi ile Helenistik Dönem mezar anıtı, Augustus’un evlatlığı Gaius Caeser’ın MS 4. yüzyıla tarihlenen mezar anıtı gibi anıtsal yapılar, şehrin geç dönemde de önemli bir şehir olduğunu göstermektedir.
- Tiyatro, hamam ve sütunlu caddeler Roma İmparatorluk Dönemi’nde şehrin zenginliğini yansıtır. Geç Roma ve Erken Bizans Dönemi’nde 375-879 yılları arasında altı Limyra piskoposunun adı kaynaklarda yer almaktadır.
- 2012 yılı kazı çalışmalarında keşfedilen bir yapının ise sinagog olduğu düşünülmektedir. Yapının doğusundaki oda MS 5. yüzyıla tarihlenmektedir. Yapıdaki taş kütlelerden ikisi menorah (yedi kollu şamdan) betimlemeleri ile süslenmiştir. Zemin, yeraltı su seviyesinin 30 cm altında olduğu için yapının tarihi tam olarak belirlenememiştir. Andriake’de bulunan sinagogla beraber bu bölgedeki ikinci sinagog olmuştur.
- K. Schulz tarafından, Limyra kazısında bazı mezarlarda krem renkli boya izi gözlenmiştir. Bu renge diğer Likya şehirlerinin mezarlarında da rastlanmıştır. Krem renginin antik çağ dünyasında kötü cinlere karşı koruyucu olduğuna inanılmıştır. Myra ve Antiphellos’daki mezarların bazılarında rastlanan kırmızı ve mavi boya izleri de en azından bazı mezarların boyanmış olduğunu göstermektedir.
2 Comments
Merhaba, Limyralı Perikles ile Atinalı Perikles aynı kişi mi?
Selahattin Bey,
Doğu Likya’yı MÖ 380-360 yılları arasında yöneten Perikles’in yönetim merkezi Limyra şehri idi.
Atinalı devlet adamı Perikles ise MÖ 5. yüzyıl insanıdır.
İlginize teşekkür ederim.
Füsun Kavrakoğlu