- Likya Birliği üyesi Rhodiapolis (Sarıcasu/Kumluca) kenti, Kumluca ovalarını sulayan ve bugün de Kumluca’yı zengin bir tarım alanı yapan Alakır Çayı ve onun suyunu besleyen 3069 metrelik Kızlar Sivrisi ve Beydağları sayesinde zengin bir kentti. Küçük bir kent olan Rhodiapolis, kendine yeterli olmakla kalmamış, Birlikteki diğer kentlere de bu zenginlikten pay dağıtmıştı. Vatandaşı Opramoas, dünyanın bilinen ilk hayırsever zengini olarak kayıtlara geçmişti.
- MÖ 6. yüzyıl ile MS 6. yüzyıl arasındaki dönemde Anadolu’da zenginliğin temel göstergesi toprak sahipliği i Opramoas da böyle bir zengindi. Kumluca ile Finike arasındaki arazilerle, Beydağları’nın eteklerindeki ormanlık arazilerin büyük bölümü ona aitti.
- Rhodiapolis’teki tiyatroda sahne binasının arkasında yer alan anıt mezarın cephesiyle iki yan yüzünde Opramoas’ın 114-153 yılları arasında yaptığı tüm yardımların listesi ve onurlandırmaların yanı sıra Roma İmparatoru Antonius Pius ile olan yazışmaları, bölge valisinden gelen mektuplar ve Likya Birliği’ne ait belgeler bulunur.
- Opramoas topraklarından elde ettiği ürün, kira ve faiz gelirlerini bağışlıyor, topraklarını veriyor, çocukların eğitimiyle ilgileniyor, genç kızlar için çeyiz parası hazırlıyor, yoksulları besliyordu. 141 yılında bölgede meydana gelen depremden sonra Likya şehirlerinde yerle bir olmuş tapınakları, hanları, hamamları yeniden inşa ettirmişti.
- Limyra’da da, Opramoas’ın farklı şehirlerde kamu işleri için yaptığı bağışları listeleyen bir yazıt vardır.
- Opramoas’tan başka Patara’dan Claudii ve Vilii ailelerinin de antik çağın en varlıklı kişileri arasında yer aldığını biliyoruz.
Alakır Çayı, antalya, Baniler, Claudii, Finike, İmparatoru Antonius Pius, Kumluca, Likya, Likya Birliği, Likya ışık ülkesi, Opramoas, Patara, Phaselis, Rhodiapolis, Roma İmparatoru Antonius Pius, Sarıcasu, Vilii, yazıt
Leave A Reply