- 1390’ların ortalarına gelindiğinde Sırp prensler Osmanlı vasalları konumundaydı ve Makedonya’da onlar hüküm sürüyordu. Sırp isyanları ve Avusturya’nın güçlenmesi Osmanlı’yı zora soktu.
- Osmanlı İmparatorluğu, gönüllü veya zorunlu iskan politikasıyla Batı Trakya, Meriç Vadisi, Sancak, Makedonya’nın bazı bölgeleri gibi stratejik yerlerde Türk nüfusun çoğunluğu oluşturmasını gözetti. Türkmen veya Yörük denen ve hayvancılık yapan göçebe Türkler, Balkanlar’da ve Doğu Akdeniz adalarında kırsal bölgelere göç ettirildiler.
- 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’na kitlesel Yahudi göçleri gerçekleşti. İspanya, Portekiz, Sicilya ve Güney İtalya’dan Sefaradlar; Almanya ve Macaristan’dan Aşkenaziler İstanbul’a ve başta Selanik olmak üzere Balkan şehirlerine yerleştirildiler.
- Makedonya yüzyıllar boyunca Asya ile Avrupa arasında göçlerin köprüsü olmuştur. Yüzyıllar boyunca ayrı dilden, ayrı dinden insanlar Makedonya’yı seçmiş, yerleşmişlerdir.
- Osmanlı İmparatorluğu’nun kozmopolit hakim sınıfının çoğu Rumeli’nden olmuştur. Genç Türk/ Jön Türk Devrimi de, Makedonya ve Trakya’ya dayanmıştır.
- Padişahlar, gazilerin Makedonyalı kadınlarla evlenmeleri için ferman çıkarmışlardır.
- Devriyelere hemen yardımcı olmak üzere Balkanlar’da bütün Müslüman erkekler silah taşırlardı.
- Bütün Makedonyalılar’ın elde silah büyüdükleri için iyi nişancı oldukları söylenir.
- Makedonya’da akraba ya da yakın dost olan ailelerin kadınlarıyla erkekleri arasında kaç-göç yoktu. Ailenin yakın saydığı bir erkek konuk gelince, kadınlar sofraya oturmasalar bile, yemek yenilen odada kalırlar, sofraya hizmet eder, konuşmalara katılırlardı.
Alikoç Köyü, Aşkenaziler, Batı Trakya, Genç Türk/ Jön Türk Devrimi, Güney İtalya, İspanya, kitlesel Yahudi göçleri, Makedonya, Meriç Vadisi, Osmanlı İmparatorluğu, Plackovica Dağları, Portekiz, Sancak, Sefarad, Sicilya, Türkmen, Yörük
Leave A Reply