İrredentist, yani “milli” topraklarını geri almayı, yeniden birleştirmeyi hedefleyen yaklaşım daima gerilim yaratmıştır.
Büyük Makedonya idealini savunan radikal şoven grubun tasarımına göre, Makedonya Cumhuriyeti, Büyük Makedonya’nın üç parçasından yalnızca birini, Vardar Makedonyası’nı kapsıyor.
Büyük Makedonya, Batı Bulgaristan’daki Pirin Makedonyası ve Kuzey Yunanistan’da, Selanik çevresindeki Ege Makedonyası ile “tamam”lanıyor.
Makedon milliyetçiliğinin önemli bir bileşeni, Sırbistan’daki gibi, Arnavut karşıtlığı. Arnavutların çoğunluğu oluşturduğu Batı Makedonya’ya, Makedonya’nın Kosovası da deniyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında, Kosova gibi Batı Makedonya da Büyük Arnavutluk’a dahil edilmişti. Batı Makedonya, Arnavutluk-Makedonya ilişkilerinde sıkıntı yaratıyor.
Makedonya Arnavutları’nın İslami kimliği, Kosova Arnavutlarınınkinden daha belirgin bulunuyor.
Sırp milliyetçileri, Makedonları, iki dünya savaşı arasındaki statüleriyle, Güney Sırpları olarak kabul ediyor.
1989’da Makedonya Anayasası’nda yapılan değişiklikle, devlet eskiden “Makedon, Arnavut, Türk ve diğer halk ve etnik grupların cumhuriyeti” diye tanımlanırken “Makedonlar ve diğer halk ve etnik grupların cumhuriyeti” olarak belirtilince Makedon milliyetçiliği ve Arnavut ezilen ulus milliyetçiliği hızla örgütlenmişti.
Makedon milliyetçileri Bulgaristan ve Yunanistan’dan Büyük Makedonya’nın parçalarını isterken, Bulgar milliyetçileri, Büyük Bulgaristan’ın, Yunan milliyetçileri Büyük Yunanistan’ın Makedonya’daki parçalarını talep ediyorlar.
Bulgaristan’ın Makedonya üzerindeki “tarihi haklar” iddiası, sosyalist rejim çöktükten sonra gündemde yerini aldı.
Yunan milliyetçiliği de Makedonları Slav Yunanlıları sayıyor.
Büyük Sırbistan haritalarında ise Makedonya, Bosna-Hersek gibi, Sırp toprağı olarak işaretleniyor.
Yararlanılan Kaynak
Milliyetçiliğin Provokasyonu, Tanıl Bora, Birikim Yayınları, 1995. Sayfa 152-157.
Leave A Reply