- Berlin Duvarı’nın yıkılması ile Sovyetler Birliği ve Yugoslavya’nın dağılması pek çok yeni devletin doğmasına yol açtı. Batı Avrupa’da da bağımsızlık mücadelesi veren ayrılıkçı hareketler var.
- Sovyetler Birliği’nin yıkılışınıizleyen günlerde kimi tarihçiler, dünyanın, özellikle Avrupa’nın, 19. yüzyıla geri döndüğünü, bu asırda yaşanan nüfuz alanları mücadelesinin ve büyük devletlerin kışkırtmasının etkisindeki “milliyetçi güçler”in yeni savaşlar, yeni gerginlikler yaratabileceğine dikkat çekmişlerdi.
- İspanya’da 17 özerk bölge vardır. 1979 yılında özerk olan Katalonya bunlardan biri. Katalonya, başşehri Barcelona, Gerona, Lérida ve Tarragona şehirlerini içine alan gölge. İki resmi dili var; İspanyolca ve Katalanca. Bağımsızlık yanlıları, Katalonya’nın ekonomik gücünün İspanya merkezi devleti tarafından sömürüldüğü görüşünde. İspanya GSYH’sının yaklaşık yüzde 20’si Barcelona kenti ve doğusundaki bölgeden karşılanıyor. Katalonya Özerk Yönetimi eski Başkanı Carles Puigdemont, 2017 yılında yapılan referandum sonucunda “Katalonya’nın bağımsız bir devlet kurma hakkını kazandığı” değerlendirmesini yaparken İspanya hükümeti ise Katalan hükumetinin tek taraflı düzenlediği bağımsızlık referandumunun hiçbir hukuki geçerliliği bulunmadığı görüşünde. Madrid, Puigdemont’u ayaklanmaya teşvik, devlete karşı isyanla suçluyor. Puigdemont ise tutuklanma tehdidi karşısında krizi Avrupa Birliği’ne taşıma amacıyla Brüksel’e sığınıyor.
- 1936’dan itibaren General Franco iktidarı ile kimliği inkar edilenlerden olan Bask halkı 1660 yılında Fransa ile İspanya arasında bölünmüştü. Bask özerk bölgesi Bilbao, San Sebastian ve Biarritz şehirlerini kapsıyor. İspanya’nın Bask Bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden Bask Ayrılıkçı Hareketi ETA, 1962’de kuruldu, 1968 yılından itibaren silahlı mücadele verdi, 2011 yılında silah bıraktı. Bölgenin iki resmi dili var; Bask dili ve İspanyolca. Bask bölgesi ve ona bağlı Navarra özerk bölgesi, Madrid’e vergi ödemeyen tek özerk yapı. Ekonomik açıdan zayıf olan Basklar kendi vergi gelirlerini yönetiyor, Madrid’e sadece küçük bir ödeme yapıyor.
- Birleşik Krallık İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler’i kapsayan ülkedir. Bu ülkede yaşayan insanlara Britanyalı denir. 1603 yılında başlayan İngiliz-İskoç birlikteliği durulmayan bir beraberlik. Londra yönetiminin 2014 yılında referanduma izin vermesinin ardından düzenlenen halk oylamasında İskoçların çoğunluğu bağımsızlığa karşı oy kullandı. Ancak 2016 yılında Britanya’da AB üyeliğiyle ilgili düzenlenen referandumda İngiliz ve Galli seçmenin aksine İskoç ve Kuzey İrlandalı seçmen AB’de kalınmasından yana oy kullandı. AB’de kalmak isteyenlerin de Britanya ile birlikte otomatikman AB’den çıkmak zorunda olması üzerine İskoçya 2018 sonbaharında yeniden bağımsızlık referandumu düzenlemeyi planlıyor. Kuzey İrlanda‘nın bağımsızlığı için eylem yapan IRA ve IRA’nın siyasi kanadı Sinn Fein ile Britanya’nın ilişkisi de değişen düzeylerde sorunlu seyreden bir başka ilişki. Kuzey İrlanda Sinn Fein partisi de Brexit sonuçlarının ardından yapılan ilk açıklamada birleşik bir İrlanda için referandum yapılması gerektiğini söyledi.
Avrupa Birliği, Barcelona, Bask halkı, Bask özerk bölgesi Bilbao, Berlin Duvarı’nın yıkılması, Birleşik Krallık İngiltere, Brexit, Carles Puigdemont, Galler, General Franco, Gerona, İngiliz-İskoç, İskoçya, Kuzey İrlanda, Lérida, Madrid, milliyetçi güçler, Milliyetçilik, Navarra özerk bölgesi, nüfuz alanları, San Sebastian, Sinn Féin, Sovyetler Birliği, ulus
Leave A Reply