- İskenderiye Kütüphanesi’nde (MÖ 3. yüzyıl) 700.000 parşömen tomarı olduğu söylenir.
- Fransa Kralı I. François (1494-1547) birikimli bir soyluydu. Avcı ve sporcu olmasının yanı sıra şair, estet, bibliyofil ve koleksiyonerdi. Sarayın kütüphanesine alınan kitapları önce o okurdu. Kütüphanesini bibliyofillerin kullanımına açması da bir öncülüktü. Leonardo da Vinci’yi Fransa’ya getirten de odur.
- Emily Dickinson: “Goncalar ve kitaplar, hüznün tesellileri…”
- Karl Marx (1818-1883) Londra’da sürgünde yaşarken her gün British Museum’un okuma odasına gider, akşam yediye kadar çalışırdı.
- Çocuklar için Birkenau temerküz kampının 8 kitaplık gizli bir kütüphanesi vardı.
- Jorge Luis Borges’in kitap raflarında 5.000 cilt kitap olduğu biliniyor.
- Susan Sontag, Borges’e yazdığı mektupta “Kimileri kitap okumayı sadece bir kaçış olarak görür: Gerçek dünyadan hayali bir dünyaya, kitapların dünyasına bir kaçış. Oysa kitaplar çok daha fazlasıdır. Onlar, tamamıyla insan olmamızın bir yoludur” diyordu. Sontag’ın New York’taki dairesinde “özlemler arşivim” diye adlandırdığı sekiz bin kitaplık bir kütüphanesi vardı.
- Okumayı üç yaşında öğrenen Susan Sontag günde bir kitap okuduğunu yazmış. “Okumak benim eğlencem, kafa dağıtma yolum, beni her şeyden uzaklaştıran küçük bir uzay gemisi gibidir.”
Yararlanılan Kaynaklar
- Kitap İçin…140, Selçuk Altun, Cumhuriyet Kitap, 4 Aralık, 2014.
- Okumalar Okuması, Alberto Manguel, YKY, 2013.
- Bilincin Kapısını Aralamak, Susan Sontag, Sel Yayıncılık, 2014.
Alberto Manguel, Bilincin Kapısını Aralamak, Birkenau, British Museum, Contemporary İstanbul 2015, Cumhuriyet Kitap, Emily Dickinson, Fransa Kralı I. François, İskenderiye Kütüphanesi, Jacques Lebescond, Jorge Luis Borges, Karl Marx, Kitap İçin...140, Leonardo da Vinci, Okuma Alışkanlığı, Okumalar Okuması, Sel Yayıncılık, Selçuk Altun, Susan Sontag, YKY
Leave A Reply