Amerikan Yeni Dinci Sağı
- Köktencilik çoğulculuğu, farklılığı ve demokrasiyi dışlar.
- Köktendincilik: Tek hakikat vardır ve bunu sadece kendileri bilir. Bakış açıları: Haklı ve doğru Ben ile yanılgı ve ihanet içindeki Öteki şeklindedir.

Evanjelist bakış açısının propagandasını temel ikna tekniklerini kullanarak, etkileyici konuşma tarzı ile, sloganları ön plana çıkartarak modern medya kanalları yoluyla yapmaya televanjelizm denir. Televanjelizm, modern misyonerlik faaliyetinin genel adıdır.
Fotoğraf: Tozlu Mikrofon
- Amerikan Yeni Dinci Sağı’na göre de Tanrı’nın kutsadığı biricik halk beyaz ve Protestan’dır. Kapitalist ekonominin canlanmasını, dinsel/ahlaki düzenin kurulmasını, ABD’nin askeri gücünü artırmaya devam etmesini ve askeri gücünü herkese göstermesini isterler. Vietnam Savaşı’nın kaybı onlar için ABD emperyalizminin zayıfladığının göstergesidir, tekrar güçlendirilmelidir. Kadın geleneksel rolüne dönmeli, eşitlik iddiasından vaz geçmelidir. Erkeklerin kadınlardan daha yüksek ücret alması normaldir. Kürtaja karşı çıkılmalı, eşcinsellere pozitif ayrımcılık yapılmamalıdır.
- Köktenci Evanjelist hareket, Hıristiyanlıkta köklere, Kutsal Kitap’a dönülmesiniister. 1920’lerdeki göç dalgalarının sonunda geleneklerin ve ABD’nin elden gittiğini düşünürler.
- 1979 yılında Jerry Falwell (1933-2007) tarafından kurulan Moral Majority – Ahlaki Çoğunluk Hareketi de köktendinci bir oluşumdur. Köktendincilik önceden Bolşevizm’e, Darwinizm’e karşıyken şimdi yoksullara yapılacak yardıma, her tür devlet yardımına karşıdırlar. Politik sağ ile sıkı ittifak halindedirler. Militarize, neredeyse silahlı denebilecek bir teolojiye sahip oldukları söylenebilir. Yahudilere ve Katoliklere de karşıdırlar.
- 1980’lerde Protestan köktendinciliğine TV yayınları çok ivme kazandırmıştır. Bu durum televanjelizm olarak adlandırılır.
- Ünlü televanjelist Falwell, “Kendimizi başkalarından ayırmak sert, acımasız tartışmalar gerektirir. Şeytan, insanları kayıtsızlık içinde tutabilmek için sevgi propagandası yapar. İsa kuzu değil, koçtu” gibi vaazlar vermekteydi.
- Yoksullara açıktan karşı oldukları halde bu görüşte olanların yoksulların oylarını toplamasını Condoleezza Rice, “Ezilen kişilerin geri konumlarını kabullenmemek için kendilerini egemen kişi ile özdeşleştirdiği; bu yolla ikincilliğinden kurtulmaya çalıştığı” şeklinde yorumlamıştır.
Yararlanılan Kaynaklar
- Budalalıktan Deliliğe, Umberto Eco, Kırmızı Kedi Yayınevi, 2016.
- Duvar, Deniz Ülke Arıboğan, İnkılap Kitabevi, 2017.
- Neo-con’ların Sonu (America At The Crossroads), Francis Fukuyama, Profil Yayıncılık, 2006.
- Prof. Dr. Kürşat Demirci, Püritenizm seminer notları.
- Hakikat Sonrası Çağ, Ralph Keyes, Delidolu, 2017.
- Ulusların Düşüşü, Daron Acemoğlu ve James A. Robinson, Doğan Kitap, 2014.
- Çin İşi Japon İşi, Tayfun Atay, İletişim Yayınları, 2017.
America At The Crossroads, Amerikan Yeni Dinci Sağı, Bolşevizm, Budalalıktan Deliliğe, Çin İşi Japon İşi, Condoleezza Rice, Daron Acemoğlu, Darwinizm, Delidolu, Deniz Ülke Arıboğan, Duvar, Francis Fukuyama, Hakikat Sonrası Çağ, ihanet içindeki Öteki, İnkilap Kitabevi, James A. Robinson, Jerry Falwell, Kırmızı Kedi Yayınevi, Köktenci Evanjelist hareket, köktencilik, köktendincilik, Militarize, Moral Majority – Ahlaki Çoğunluk Hareketi, Prof. Dr. Kürşat Demirci, Profil Yayıncılık, Püritenizm seminer notları, Püritenler, Ralph Keyes, Tayfun Atay, Televanjelizm, Ulusların Düşüşü, Umberto Eco
Leave A Reply