İlk Kalkolitik Çağ MÖ 5500-5000. Kuzey Mezopotamya, Kuzey Suriye ve Güneydoğu Anadolu’da gelişen Halaf Kültürü ve İlk Obeyd Kültürü ile temsil edilir.
Kuzey Mezopotamya‘da Kalkolitik Çağ’ın ilk evresi Halaf olarak bilinir. Bu dönemde kuru tarım ve hayvancılıkla geçinen toplumlar söz konusudur. Halaf toplumları arasında hayvancılıkla uğraşan göçebelerden de söz edilir. Neolitik ekonomi gelişerek devam eder, çiftçilik ana geçim kaynağıdır. Kalkolitik tanımı için belirleyici olan kentleşme, kütlesel ve seri üretim, artı değer gibi unsurlar yoktur. Bu nedenle Kalkolitik değil Neolitik Çağın devamı olarak da değerlendirilebilir.
İlk örnekleri Çanak Çömlekli Neolitik Dönem’de görülen boyalı kaplar Halaf ile birlikte artar, sofistike boya bezeme geleneği bu dönemin en karakteristik özelliğidir. Kapların genellikle orta ve küçük boy kase ve çömleklerden oluşması, bir çoğunun hem iç hem de dış yüzeylerinin bezenmesi, ayrıca nitelikli kapların artması gözlemlenir. Bu bakımdan Halaf toplumları için çanak çömleğin günlük kullanım ögesi olmanın ötesinde birer beğeni unsuru, kendilerini ifade ettikleri ve sembolik anlamları olan nesneler olduğu söylenebilir. Kapların üzerinde hayvan ve doğa betimlerine sıklıkla rastlanır. Özellikle boğa ve boğa başları (bukranium), memeli hayvanlar, yılan ve çeşitli su kuşları betimlenmiştir. Bunların yanı sıra insanların da olduğu sahnelere rastlanır. Bezekler arasında geometrik motiflere de yer verilmiştir.
Farklı Halaf merkezlerinde ortaya çıkarılan Halaf boyalılarının aynı tip ve özelliklerde olması, Halaf yerleşimleri arasında bu kapların ticari bir meta olarak değiş tokuşta kullanıldığını düşündürür. Kase ve çömlekler en çok ele geçen kap biçimleridir. Boya olarak demir oksitli toprak boyaların çeşitli tonlarda sulandırılarak veya başka mineraller karıştırılarak farklı renkler elde edildiği, bunların fırça yardımı ile sürüldüğü bilinmektedir. Son Halaf döneminde beyaz boyanın yanı sıra bazı bezemeli ürünler de yapılmıştır.
Yararlanılan Kaynak
İstanbul Üniversitesi Rıdvan Çelikel Arkeoloji Müzesi bilgilendirme levhaları
Leave A Reply