
Cameo tekniğine dayanan graal, 1915 yılında İsveç’te geliştirilmiş bir dekoratif cam tekniğidir. Orrefors atölyelerinde, Simon Gate ve cam üfleme ustası Knut Bergvist tarafından geliştirilen teknik, zaman içinde Orrefors’un klasik üretim tekniklerinden biri olmuştur. Çok aşamalı bir çalışma gerektiren graal’da sıcak cam öncelikle farklı renk katmanlarından oluşan açık ağızlı bir obje şeklinde üflenir. Parça soğuduktan sonra asitleme veya kumlama yapılabilir veya dekor tezgahında oyularak desen verilir. Farklı derinliklerde farklı renkler ortaya çıkar. Obje yeniden fırına konur, ısınan parça pipoyla alınır, üflenerek şekillendirilir. Desen, objeyle tamamen bütünleşmiş olur. Saydam camdan son bir tabaka kaplanır.
Graal, Latince kase ya da kupa anlamına gelen gradalis sözcüğünden geliyor. İlk üretilen graal parçalar kırmızı renkte işlendiği için camın içerisinde kırmızı bir sıvının dolandığı hissini yaratmış, bu İsa’nın kanına benzetilmiş ve tekniğe Kutsal Kase’den esinlenilerek graal adı verilmiştir.
Fotoğrafta görülen ve graal teknikle yapılmış cam vazo 2010 yılı üretimi İsveçli sanatçı Peter Hermansson (1975-) tasarımı. Bu teknikte oymanın yanında boyama da kullanılmış, böylece resim görüntüsü elde edilmiştir.
Fotoğraf: MutualArt

Asitle oyulmuş/hakkedilmiş yeşil ve siyah balıklı oval cam vazo, graal tekniğine güzel bir örnek. 13 cm yüksekliğindeki bu vazo, Orrefors atölyelerinde üretilmiş bir Edward Hald (1883-1980) tasarımı.
Edward Hald, Cut Graal, Sven Palmqvist ise Kraka denen yeni teknikler geliştirdiler ve tasarımlarına daha yumuşak ve basit formlar kazandırırlar.
Fotoğraf: Lyon & Turnbull
Yararlanılan Kaynaklar
https://www.kolektomani.com/bir-cam-klasigi-orrefors/
Sıcak Cam Şekillendirme Yöntemi ile Diğer Cam Şekillendirme Yöntemlerinin Birleştirilmesi, Hale Feriha Hendekcigil, Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, 2019.
Leave A Reply