- İnternetin çalışabilmesi için gerekli olan tüm hizmeti devlet veriyor. Siyasi otorite lisans vermek, belli web sitelerinin ya da sosyal medya araçlarının kapatılması, hukuki takip, site sahip ve takipçilerinin suçlanması gibi birçok farklı baskıcı önlem alabilir.
- Putin, internetin bir CIA projesi olduğunu öne sürmüştü. İlk etapta Linkedin’e erişimi durduran Moskova yönetimi, Kasım 2017’den itibaren, kullanıcıyı anonim hale getiren VPN teknolojisinin kullanımını yasakladı.
- Çin’de internetin kullanıma açılmasından 3 yıl sonra Halk Güvenlik Bakanlığı kurulmuş ve geliştirdikleri Büyük Güvenlik Duvarı (Great Firewall) projesi ile veri trafiği internet polislerince izlenmeye başlamıştır. Sansürü aşmak için kullanılabilecek proxy ve dns ayarları da Çin devleti tarafından büyük ölçüde engelleniyordu. Şubat 2018’den itibaren VPN kullanımını da yasaklayan Çin’de Facebook, Twitter, Google, Instagram, Snapchat gibi sitelere erişim de engellenmiştir.
- Dünyanın birçok ülkesinde uygulanan ağır sansür koşullarına ve kontrol sistemlerine rağmen sanal ortamlarda gelişen işbirlikleri ve iletişim ağları şimdilik büyük ölçüde geçerliliğini koruyor.
- Çin’de kullanıcılar ağa doğrudan değil, bilgileri elemeye tabi tutan devlete bağlı resmi mercileri aşarak bağlanabiliyorlar. Ama devlet, internet karşısında yine de güçsüz durumda. Ağ bürokratları neyi engelleyeceklerini tam olarak bilemiyor.
Büyük Güvenlik Duvarı, Çin, dns, Facebook, Google, Great Firewall, Halk Güvenlik Bakanlığı, Instagram, internet sansürü, internetin bir CIA projesi, Linkedin, Moskova, proxy, Putin, Richard DeDomenici, Sansür, Snapchat, Tate Modern, Twitter, VPN teknolojisi, yasak
Leave A Reply