- Kuzey Kore’de İnternet halka yasaktır. Belli kurum ve kişiler Kwangmyong adlı ülke içi intranet ağına erişebiliyor. Bu ağda devletin filtresinden geçen bazı yabancı bilimsel içerikler de var. Buraya belli kentlerdeki üniversiteler, kamu ve endüstri kurumlarından erişilebili Ülke dışıyla bağlantı kesinlikle kurulamıyor. Yurt dışından bu ağa girmek veya buradan İnternet’e bağlanmak imkansız. İnternet’e çok az sayıda en üst düzey yönetici ve bir IT ekibi bağlanabiliyor. Devlet görevlileri sizi sadece görmenizi istedikleri yerlere götürüyor ve halkla konuşmak, görevliler yanınızda olmadan otelden çıkmak yasak. Ülkede radyo ve televizyonlar, frekansları sadece devletin kanalını alacak şekilde üretiliyor. Ülkede devletin özel görevlendirdiği nadir kişiler hariç, yurt dışına çıkmak yasak olduğu gibi yurt içinde seyahat etmek de resmi izne bağlı. Başkent Pyongyang’da yaşayan şanslı azınlıktan olmayanların kente girmeleri pek mümkün değil. Kuzey Kore’de saç modelleri bile devlet tarafından belirleniyor. Kadınlar için 18, erkekler için 10 saç modeli var. Evli kadınlara saçlarını kısa tutmaları talimatı verilirken bekar kadınların saçlarını uzatmalarına izin veriliyor. Erkeklerin ise 5 cm’den uzun saça sahip olmaları yasak. Sadece yaşlı erkekler saçlarını 7 cm uzatabiliyorlar. Kadınların renkli, parlak giysiler giymeleri yasak. Saç boyatmaları da. Kot pantolon giymek yasak ama satmak yasak değil. Kuzey Kore halkı Çin ve Güney Kore televizyonlarını izleyebilmek için çözümler bulmuşlar. Bu yollardan biri, kanalların sinyallerini kanunsuz olarak ayarlamak. İkincisi, DVD ve USB’ler. DVD’nin modası 2010’dan beri geçti çünkü USB’leri değiş tokuş etmek, saklamak çok daha kolay. Dünyanın dışa en kapalı yönetimi olarak bilinen Kuzey Kore’de, insanların günlük sohbetlerinde Devlet Başkanı Kim Jong-un hakkında şaka yapması; ülkedeki totaliter rejim hakkında alaycı ve iğneleyici konuşması ve hatta ülkedeki rejimi dolaylı yoldan eleştirmesi bile yasak. Kuzey Kore’de, İncil bulundurmak, Güney Kore’ye ait filmler ve pornografik görüntüler izlemek idamla cezalandırılıyor.
- Türkiye’de de ücretsiz ansiklopedi Wikipedia yasaklandı.
- Facebook, Gustave Courbet’nin ünlü tablosu Dünyanın Geldiği Yer adlı tablosunu paylaşan Danimarkalı internet kullanıcısının Facebook hesabını geçici olarak kapattı..
Bir konuşmayı ya da bir eseri zararlı ya da yaralayıcı olabileceği bahanesiyle yasaklamak, bunun muhataplarını hor görmek ve onları ayırt etme becerisinden yoksun kabul etmektir.
Yöntemler ve baskıcı kurumlar değişmiştir ama sanatın üzerinde her dönem bir şekilde mutlaka baskı ve zulüm olmuştur.
Eğer bir eser tartışma konusu haline geliyorsa, bunun sebebi hayal gücünün erişimini sağladığı konuların kendisinin tartışmalı oluşudur.
Çağdaş Sanat, bastırılmış kültürel hafızayı açığa çıkaran etkili bir vasıtadır.
Çağdaş Sanat, ceza, Çin, Devlet Başkanı Kim Jong-un, Dünyanın Geldiği Yer, Facebook, Güney Kore, Gustave Courbet, idam, İncil bulundurmak, internet, Kuzey Kore, Kwangmyong, Pyongyang, şiddet, Wikipedia, yasak, yasaklamak, Yasaklar ve Sansür Şiddeti
Leave A Reply