- Muhafazakar toplumlarda kadının hayatı, kararları, iradesi sorgulanmaya açıktır. Bu, kadının hayatına müdahaleyi getirir. Bu durumda erkek, kadının hayatını şekillendirmek ve rahatça müdahale edebilmek için şiddete başvurur. 2016 yılında en az 316 kadın ülkemizde hayatını kaybetti. Bu kadınların 98’inin katili kocaları, 51’inin katili tanıdıkları erkekler, 30 kadının katili erkek arkadaşı, 21 kadının katili eski kocası, 12 kadının katili oğlu, 9 kadının katili babası, 2 kadının katil ağabeyi idi. (Hürriyet Gazetesi, 5 Şubat 2017)
- 2017 yılının ilk 11 ayında 364 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Diğer yandan boşanma aşamasında olan, daha önce eşine şiddet uygulayan kişilerin çocuklarını öldürdükleri de görülüyor. (Hürriyet Gazetesi, Aralık 2017)
- Kadın cinayetlerinin en sık rastlanan bahaneleri boşanmak istememek, arkadaşlık teklifini kabul etmemek gibi kadının kendi hayatına dair verdiği kararlar oluyor.
- 2016 yılında toplanan verilerle Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma yeni bir şiddet türünü gözler önüne serdi, flört şiddeti! Flört ilişkisi olan üniversiteli gençlerin %52,9’u ilişkisinde şiddete maruz kaldığını, %52’si şiddet uyguladığını beyan etmiş. Uygulanan şiddet türlerine gelince cezalandırmak, çimdiklemek, tokat atmak, fiziksel acı vermek, bağırmak, sosyal yaşamı sınırlamak, azarlamak, cinselliği tehdit olarak kullanmak, cinsel taciz ve istek dışı cinsel davranışa zorlamak ve tecavüz beyan edilenler. Geçmiş ilişkisinde şiddete maruz kalanların %36,8’i yeni flörtünde şiddet uyguladığını; %13’ü ise uygulamadığını belirtmiş. 20-22 yaş arası gençlerin daha çok şiddete maruz kaldığı, 23 yaş ve üzerinin daha fazla şiddet uyguladığı; erkeklerin kızlardan daha fazla şiddet uyguladığı tespit edilmiş. Öğrencilerin %28,5’i ailelerinde şiddet davranışı olduğunu belirtmiş. Bunu yaşayan erkek öğrencilerin flörtüne uyguladığı fiziksel şiddet, aile içinde şiddet olmadığını söyleyenlerden çok daha yüksek olmuş. (Hürriyet Gazetesi, 14 Kasım 2017)
- 2016 yılında 42 bin kadın 6284 sayılı koruma kanunundan yararlanmak için başvurdu. Israrlı takip ve taciz davalarında cezasızlık kararı, verilen ceza indirimleri adaletin işlerliğinin sorgulanmasına yol açarken, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu gibi kadınlara sahip çıkan kurumlar umut ışığı oluyor.

2009 yılında yapılan Pis Hikaye adlı sergiye Murat Morova’nın verdiği eserlerden biri.
Kadına şiddete yöneltilen eleştirinin bu denli acı ama bir o kadar da yaratıcı olanı zor bulunur herhalde.
Sanatçı, yukarıdaki eserinde, erkek için dikilmiş bir mezar taşının üzerine tabanca formunda Arapça Bismillah yazısı iliştiriyor. Namlu, bir kadına ait olan mezar taşına doğrultulmuş. O taş da sağa doğru yatmış.
Fotoğraflar: Kaos GL.
6284 sayılı koruma kanunu, arkadaşlık teklifini kabul etmemek, azarlamak, Baba, bağırmak, boşanmak, boşanmak istememek, çimdiklemek, cinsel taciz, cinselliği tehdit olarak kullanmak, fiziksel acı vermek, flört, flört şiddeti, Hürriyet Gazetesi, Kadın, kadın cinayetleri, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, karı, katil, koca, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muhafazakar toplum, Murat Morova, oğul, ölüm, Pis Hikaye, şiddet, sosyal yaşamı sınırlamak, tecavüz, tokat atmak, Türkiye'de Şiddet, Üniversite
Leave A Reply