- İnternette gezerken pek çok ırkçı site ile karşılaşabiliyoruz. Bir sürü ırkçılık karşıtı site de var, ama hangisine rastlanacağı şansa kalmış. Buna internet demokrasisi deniyor.
- İngiliz sağlık kuruluşu The Royal Society of Public Health’in 2017 yılında 11-25 yaşları arasındaki 1500 genç ile gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarına göre Facebook ve Instagram yetersizlik ve endişe duygularını en fazla uyandıran, YouTube ise en olumlu etkiye sahip sosyal ağlar olarak tespit edildi.
- Sosyal medyada beğenilme arzusu ve sergilenen “ideal” fotoğraflar, gençlerde beden imgeleriyle ilgili ciddi sorunlar doğurabiliyor/muş.
- Sosyal medya ilişkiler kurup geliştirdiğimiz, öz kimliğimizi şekillendirdiğimiz ve etrafımızdaki dünyayı öğrendiğimiz bir alan haline geldiği için zihinsel sağlıkla doğası gereği ilintili bulunuyor.
- Uç bilgisayar oyunları ile yalnızlık içinde intihara sürüklenen gençler olduğu biliniyor. Türkiye’de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun bedava olan güvenli web uygulaması ile internet, çocuklarımız için daha güvenli hale gelebiliyor.
- Bilgisayar oyunları, beyindeki haz-ödül sistemini aktive ederek bağımlılık yapabiliyor.
- Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) hazırladığı Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Kılavuzunda bilgisayar oyunu bağımlılığının 2018 yılında akıl hastalığı başlığı altında yer alacağı basına yansıdı.
- Sosyal ağlar, çatışma durumlarında geleneksel toplumsal çatlakları iyileştirdiği kadar güçlendirecek bir platform işlevi de görebiliyor. Suriye iç savaşında videoya çekilen hunharlıkların geniş çapta paylaşılması katliamları durdurmaktan çok savaşan tarafların kararlılığını güçlendirdiği görülüyor. IŞİD de sosyal medyayı halifelik ilan etmek ve kutsal savaş öğüdü vermek için kullanıyor. Arap Baharı denen olaylar da Facebook ve Twitter üzerinden yayılmış, sosyal ağlar demokrasinin aracı olarak görülmüştü.
- İnternet Devrimleri de yaşandı. 2001’de Filipinler’de Başkan Joseph Estrada’nın sonunu getiren protestonun organizasyonu internetten yapılmıştı. İran’da 2009 başkanlık seçimleri sonrası gerçekleşen gösteriler, aynı yıl Moldova’da patlayan isyan, 2013’te Türkiye, Brezilya, Peru ve Bulgaristan’da gelişen kalkışmalar hep internet ortamından beslenmişti. Arap Baharı denilen süreç, Twitter Devrimleri, Facebook Devrimleri, sosyal medya devrimleri gibi adlarla da anılmakta. Bu mecra, devlet otoriteleri açısından ciddi bir güvenlik tehdidine, bir siber savaşa dönüşebili Bu savaş esas olarak devlet destekli hackerlar tarafından yürütülüyor. Ruslar, siber istihbarat alanıyla politik amaçlı ilgilenirken, Çinli hackerlar ABD’nin ileri teknoloji şirketleri üzerine yoğunlaşıyorlar.
akıl hastalığı, Arap Baharı, Başkan Joseph Estrada, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Bilgisayar oyunları, Dünya Sağlık Örgütü, Facebook, Facebook Devrimleri, Filipinler, hacker, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Kılavuzu, Instagram, internet demokrasisi, İnternet Devrimleri, Iran, IŞİD, sosyal ağlar, sosyal medya, Tate Modern, The Royal Society of Public Health, Twitter Devrimleri, yalnızlık, YouTube
Leave A Reply