- Plastik sanatlar, şekil verilebilen, plastik niteliğe sahip malzemelerin kullanımıyla oluşturulan sanat dallarına verilen genel addır. İki boyutlu olan resmi bu gruba dahil edenler olduğu gibi, plastik sanatların üç boyutlu özelliğinden dolayı ayrı tutanlar da vardır. Biz bu bölümde resim ve heykeli ele alacağız.
- 1917 yılında Modigliani’nin Paris’teki sergisi polis tarafından kapatılmış, pencerelere yakın tablolar kaldırıldıktan sonra tekrar açılmasına izin verilmiştir.
- Resim ve heykel yasaklamanın tarihine baktığımızda en çarpıcı örneklere İkinci Dünya Savaşı sürecinde rastlıyoruz. Naziler uygun bulmadıkları heykellerin ahşaptan yapılmış olanlarını yakmış, bronz olanlarını ise eritmişler.
- Aynı dönemde Kandinsky, Klee, van Gogh, Chagall, Munch, Picasso’nun aralarında bulunduğu “uygunsuz” birçok ressamın eseri, kamuya açık yerlerden kaldırılmıştır. Galeri ve müzelerde sergilenen eserler tasfiye edilmiş, bu sanatçıların yapılarının bozuk olduğu öne sürülmüştü. Sebep bu eserlerin “yozluğu” ve “Alman ırkı için bir şey ifade etmemesi” idi. “Alman gençliğini ve geleceğini korumak” önemseniyordu. Ernst Kirchner’in bu yüzden 1938 yılında İsviçre’ye sürgüne gittiği ve intihar ettiği bilinir.
- Bu süreçte uygun görülmeyen eserlerin tümü yok edilmedi, bir kısmı satılmak üzere yurtdışına çıkarıldı.

Eugéne Delacroix’nın Fransız Devrimi ile özdeşleşen Halka Yol Gösteren Özgürlük (1830) adlı göğüsleri açık kadın figürü bulunan tablosu 2006 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı kararıyla ders kitaplarından çıkartılmıştır.
Fotoğraf: venturebeat.com
- yüzyılda Papa II. Paulus’un emriyle Michelangelo’nun Son Yargı adlı eserindeki İsa dahil çıplak tasvir edilen 400 kişiden bir kısmına kıyafet çizilmiştir. Bu sansürü uygulayan ressam Daniele da Volterra’nın adı “pantaloncu”ya çıkmıştır.
- 1573’te Hazreti İsa’nın Son Akşam Yemeği’ni kaşınan ve kırıntıları aşıran köpekleri de dahil ederek biraz fazla dünyevi bir tarzda ele alan Paolo Veronese, suçlamalardan kurtulmak için tablosunun adını Levilerin Evinde Şenlik olarak değiştirmişti.
- 1674 yılında Floransa’daki Brancacci Şapeli’nde yer alan, Masaccio’nun Cennetten Kovulan Adem ve Havva adlı tablosuna asma yaprağı giydirilmiştir.
- Osman Hamdi Bey’in 1901 tarihinde yaptığı Yaratılış adlı eserin sergilenmesi mümkün olmamış, resmin orjinalini sadece birkaç kişi görebilmiştir. En son, 2001 yılında el konulan Demirbank’ın koleksiyonunda görülen yapıtın şimdi nerede olduğu bilinmiyor.
- 2008 yılında Londra metro istasyonuna asılan Lucas Cranach imzalı, 1532 tarihli Venüs tablosunun afişi müstehcen bulunarak kaldırılmıştır.
- 2008 yılında Roma’da Tiepolo’nun tablosundaki kadının çıplak göğsü örtülmüştür.
- 2007 yılında Gaziantep’te ressam Ayşegül Yarar’ın açtığı sergide nülerin üzeri turkuvaz tülbentlerle kapatılmıştır. Galeri yöneticileri “nülerin Gaziantep halkına ağır geleceği”ni öne sürmüşlerdir.
- 2008 yılında Mersin’de üniversitenin Resim Bölümünde sergilenen nü resimler bıçaklanmıştır.
- Kars Belediye Meclisi’nin Mehmet Aksoy’a yaptırdığı İnsanlık Anıtı, şehri ziyaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından beğenilmeyince 2011 yılında heykel kesilerek kaldırılmıştır. Sanatçı, açtığı tazminat davasını kazanmıştır.
- Ülkemizde ahlaksız, müstehcen bulunan heykeller çoktur. Heykele tüküren büyüklerimiz de vardır.

Starbucks logosunu değiştirmedikçe Suudi Arabistan’da faaliyet göstermesine izin verilmeyeceği açıklanmıştı. Belki ılımlı İslam yönelimi ile durum değişir?
Fotoğraf: Facebook
Ayşegül Yarar, Brancacci Şapeli, Cennetten Kovulan Adem ve Havva, Chagall, Daniele da Volterra, Ernst Kirchner, Eugéne Delacroix, Fransız Devrimi, Halka Yol Gösteren Özgürlük, İnsanlık Anıtı, Kandinsky, Klee, Lucas Cranach, Lucas Cranach the Elder, Masaccio, Mehmet Aksoy, Michelangelo, Modigliani, MUNCH, Papa II. Paulus, Paris, Picasso, Plastik sanatlar, Sansür, şiddet, Son Yargı, VAN GOGH, Venüs, Yasaklar ve Sansür Şiddeti
Leave A Reply