MÖ 1650-1200
- Eski Hitit mühür geleneği imparatorluk çağında da devam etmiş, yüzük ve düğme mühürler de kullanılmaya başlamıştır. Damga mühürlerin üzerinde çivi yazısının yanında hiyeroglif de yer almaya başlamıştır.
- Hititlerin neredeyse tüm deniz ticareti Ura limanından(Silifke) yapılmaktaydı. Ura’lı tüccarlar Ugarit’te büyük güç sahibi olmuşlar, Ugarit’te gayrimenkul sahibi olmuşlar, halka faizle borç para vermişlerdi. Hitit kralı bir fermanla bu aktiviteyi yasaklamış, bir anlamda doğrudan uluslararası ticarete el koymuştu. Tuthaliya döneminde (MÖ 1236-1210), Hitit egemenliğindeki bir vasal krallığa Asur ile ticaretlerine ambargo konmuştu. Hitit kralı, savaştığı Asur’a ticari ambargo uygulatarak dünya tarihinin ilk ticari ambargosunu uygulamış oluyordu. Ugarit, Hitit egemenliğine girince, Doğu Akdeniz deniz ticaretinin bir kısmı da dolaylı olarak Hititlerin eline geçmiştir.
- Devlet ticaret yapılacak yerleri tayin etmekte, fiyatları saptamaktadır ama yine de ticarette devletin tekeli söz konusu değildir.
- Doğu Akdeniz’de Demir Çağları, Hitit İmparatorluğu’nun başkenti Hattuşa’nın (Sungurlu-Boğazkale) MÖ 1200’den kısa bir süre sonra yıkılmasının ardından başlatılır. Hitit Dönemi’ni sona erdiren nedenler kesin olarak saptanamamıştır.
- Troya Tunç Çağı’nda Anadolu’nun belki de en önemli ticaret merkeziydi. MÖ 1180’de büyük bir felaketle yıkılmış ama hızla toparlanmıştı.
Hititler’de Ticari Hayat için Yararlanılan Kaynaklar
Anitta’nın Laneti, Mahfi Eğilmez, Om Yayınları, 2001.
Kapalıçarşı, Önder Küçükerman ve Kenan Mortan, T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, 2007.
Demir Troia, Dr. Rüstem Aslan ve Stephan W. E. Blum, Arkeo Atlas, Sayı 5, 2006.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni Koruma ve Yaşatma Derneği yayını.
Hitit Devletinde Ticaret, Dr. Metin Alparslan, Aktüel Arkeoloji, Mayıs-Haziran 2013.
Tarsus-Gözlükule, Dr. Aslı Özyar, Dr. Elif Ünlü, Aktüel Arkeoloji, Mayıs-Haziran 2013.
Leave A Reply