Yumuşak güç, bir ülkenin kültür, sanat, bilim, spor gibi alanlardaki küresel etkisini anlatmak için kullanılan bir kavram.
Yumuşak güç kavramının literatürde ilk kez kullanılmasına 1990’da ABD’li siyaset bilimci Joseph Nye’nin Liderliğe Zorunluluk: Amerikan Gücünün Değişen Doğası kitabında rastlarız. Nye, ülkenin diğer toplumlar üzerindeki kültürel ve sosyal etkisi ve gücüne dikkat çekmiştir. Kimi akademisyenlere göre zorlama kabiliyeti olan sert güç bir ülkenin askeri ve iktisadi gücünden kaynaklanırken, yumuşak güç ülkenin kültürünün ve fikirlerinin cezbedici olmasından ibarettir. Yumuşak güç, bir ülke için bilimin, yazının, çizinin, sanatçı ve akademisyen yetiştirmenin, kültürel mirası parlatmanın asker sayısından ve kasasındaki parasından daha kuvvetli, daha etkin olabileceğini hatırlatan bir kavramdır.
Bu gücün de ölçümü yapılıyor, Global Yumuşak Güç Endeksi var. Yumuşak güç, çeşitli alt kategorilerle hesaplanıyor: Aşinalık, Etki / İlham, Kültür / Miras, İsimler / Değerler, Eğitim / Bilim gibi.
En son yapılan değerlendirmede ilk beş ülke sırasıyla ABD, İngiltere, Almanya, Çin ve Japonya.
Türkiye, yüz ülke içinde 22. sırada.
Yumuşak Gücüne Güç Katmaya Geldik, Ali Tufan Koç, Oksijen, 20-26 Ocak 2023.
Leave A Reply