Geziler

Japonya 55 Japon Takvimleri 1

Uzun ve kısa ayların o yıl hangileri olduğunu gösteren baskılar yapılırdı. Bu baskıda 1862 yılına ait uzun ve kısa aylar kimononun üzerinde işaretlenmiş.
Fotoğraf: japonoloji.com

 

  • Yayoi dönemine kadar (MÖ 300-MS 300) merkezi bir hükümet olmadığı için ortak bir takvim de olmadı (1).
  • Çin ay-güneş takvimi, 6. yüzyılın ortalarında Kore üzerinden Japonya’ya gelmiştir (2).
  • yüzyılın ortalarında matbaanın yaygınlaşması ile takvim kullanımı da etkinleşmişti (1).
  • 1685’ten itibaren de Çin usulleri Japonlara uyarlanarak kullanılmıştır (2).
  • Yönetim merkezi olduktan sonra, belirli dönemler takvim oluşturma yetkisi sadece sarayda oldu. İmparatorluk Sarayı’nın takvimlerde yaptığı değişiklikler genelde siyasi amaç taşımaktaydı. Takvimin oluşturulması ve kehanetlerin belirlenmesi ile ilgili konularda çalışan özel bir birim ve gözlem evi kurulmuştu. Başa yeni geçen yönetim, gücünü pekiştirmek, kendinden önce savunulan fikirleri geride bırakmak için takvimde değişiklikler yaptırırdı. İmparatorluk Sarayı gücünü kaybetmeye başlayınca, yasak olmasına rağmen başka yerlerde de takvimler çıkmaya başladı. (1). Farklı yerlerin farklı takvim oluşturması, uzun ve kısa ayların sırası ve ekstra ay konusunda karışıklığa yol açmıştır. Örneğin, Kyoto’daki resmi bir takvim Ocak 1583′ ü gösterirken, başka yerde tarih, Aralık 1582’e denk gelmekteydi (3).
  • Eski takvimlerde hangi gün ve saatlerinin uğurlu veya uğursuz olduğu belirtilirdi. Eski model basılan takvimlerde halen bu tarihler belirtilmektedir. Böylece düğün, cenaze veya yeni iş yeri açılışı gibi organizasyonları planlarken isteyenler takvime danışabilir (1).

 

Füsun Kavrakoğlu

Önceki Yazılar

Sömürgecilik 34

Henry Morton Stanley (1841-1904) Afrika'da keşif yapan David Livingstone'u aramakla görevlendirilmiş Amerikalı gazeteci. Stanley 1871…

1 saat ago

Coğrafyanın İdeolojik ve Siyasi İşlevleri

Coğrafya, devlet örgütü var olduğundan beri vardır. Bilimsel coğrafya, Alexandre von Humboldt ve kardeşine ve…

24 saat ago

Sömürgecilik 33

Siyahlar, yanlarında kimlik belgeleri olmadığı için polisten kaçıyorlar; ülkede (Güney Afrika Cumhuriyeti Apartheid dönemi) olağanüstü…

2 gün ago

Göçmenlik Zor Zanaat

“Gazetelerden ve televizyondan 10 yaşında bir Türk çocuğunun anne babasıyla birlikte gizlice İsviçre sınırından geçerken…

3 gün ago

Seramik 22 Beyaz Zemin Tekniği

MÖ 6. yüzyıl sonları ve MÖ 5. yüzyılda kullanılan bir seramik boyama tekniği olan Beyaz…

4 gün ago

Seramik 21 Kırmızı Figür Tekniği MÖ 530

MÖ 6. yüzyılın ilk yarısında Atina, mimari ve heykelde olduğu gibi keramik dalında da üstün…

5 gün ago