Gelenek tarihin tekrar tekrar dile getirilmesidir. Ancak, bu tekrarlar bazen sosyo-kültürel değişmenin gereği olarak farklı biçimlerde olabilmektedir. Kültürün en muhafazakar ve kalıcı unsurlarını doğum, evlilik, ölüm, mezar taşları gibi etnografya eserlerinde görmek mümkündür. Kültürel muhafazakarlık en çok bu olaylarda kendini gösterir. Göktürkler umumiyetle ölüleri için heykel dikerlerdi. Bu adet sonradan Bulgarlar ve Kumanlar’da da devam etmişti. Kumanlar mezarlarının üzerine bir tepe yaparlar, bunun üzerine doğu yönüne dönük ve karnının üzerinde elinde bir kase olan heykel dikerlerdi. Altay Dağları’ndaki kurganlarda hem dikilmiş taşlara ve hem de bunların yanında bazı heykellere rastlamaktayız. Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu, Tunceli, 2019.
Gelenek tarihin tekrar tekrar dile getirilmesidir. Ancak, bu tekrarlar bazen sosyo-kültürel değişmenin gereği olarak farklı biçimlerde olabilmektedir. Kültürün en muhafazakar ve kalıcı unsurlarını doğum, evlilik, ölüm, mezar taşları gibi etnografya eserlerinde görmek mümkündür. Kültürel muhafazakarlık en çok bu olaylarda kendini gösterir.
Göktürkler umumiyetle ölüleri için heykel dikerlerdi. Bu adet sonradan Bulgarlar ve Kumanlar’da da devam etmişti.
Kumanlar mezarlarının üzerine bir tepe yaparlar, bunun üzerine doğu yönüne dönük ve karnının üzerinde elinde bir kase olan heykel dikerlerdi.
Altay Dağları’ndaki kurganlarda hem dikilmiş taşlara ve hem de bunların yanında bazı heykellere rastlamaktayız.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu, Tunceli, 2019.
Goethe, Türkiye sözcüğünü, Osmanlı İmparatorluğu’nun odak noktasını oluşturan yer anlamında kullanır. Burası, insanların sürekli…
“MUTLULUK BAZEN BİR GÜN GEÇ GELİR” Japonya’nın İkinci Dünya Savaşı mağlubiyeti pek çok…
Manas Destanı’nın devri hakkında araştırmacılar farklı görüşlere sahiptir (Hocamız Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, kesin…
Hiroşima’ya bir uranyum bombası, Nagazaki’ye ise ondan daha güçlü bir plütonyum bombası atılmıştı. Bu…
Bir söylenceye göre temelleri Urartular zamanında atılmıştır. Dik yamaçlı bir tepe üzerindeki Kars Kalesi,…