Kültür

Şiddet 121 | Çağımızın Şiddeti 3 Terör

Ne yazık ki dünyanın hemen her yerinde terör kurbanlarını anmak için anıtlar dikildi. Yukarıdaki anıt da 2002 yılında Endonezya’nın Bali Adasında Kuta’da meydana gelen terör eyleminde hayatlarını kaybeden 202 masum insanı anmak için dikilmiş.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu, Londra, 2017.

 

  • Tarihin bilinen ilk teröristi Efes – Selçuklu, alt tabakadan gelen Herostratus. Adını ölümsüzler arasına yazdırabilmek için antik dünyanın yedi harikasından biri sayılan Efes’teki Artemis Tapınağı’nı yakmıştı. Olayın kesin tarihi de biliniyor: MÖ 21 Temmuz 356. Bu tarih aynı zamanda Büyük İskender’in de doğum tarihi. Herostratus gibi salt kötülük yaparak ün kazanmanın önüne geçmek için Roma’da hatıranın lanetlenmesi anlamına gelen damnatio memoriae denen bir kanun çıkarılmış.
  • Son 50 yılda savaş sayısı belki azaldı ama devlet dışı grupların ya da devletlerin savaş dışında bir etiket altında yürüttükleri şiddet çok büyük oranda arttı.
  • Umberto Eco, her terörist eylemin, korku ya da en azından huzursuzluk veya istikrarsızlık yaratacak bir mesaj iletmek için yapıldığını yazar.
  • Günümüzün en yaygın ve en korkutucu şiddeti tüm dünya için terördür. Nerede olacağı, kimin başına patlayacağı bilinmeyen terör sürekli tehdit yaratan şiddettir.
  • Terörist şiddet, anti terörist şiddeti doğurur.
  • Terör saldırıları, günlük yaşamın seyrini sekteye uğratır, toplumsal sözleşmeyi parçalar, toplumu kutuplaşmaya sürükler, öngörülemeyen bir dizi olaya yol açar, toplumun tamamını yaralar.
  • Fransız düşünür ve sosyolog Jean Baudrillard’a (1929-2007) göre terör somut bir düşman değildir. Terörizme karşı yürütülen savaş bir Dördüncü Dünya Savaşı’na dönüşmüştür ( üçüncüsü Soğuk Savaş’tır.).
  • Düşman olarak terörist, sisteme sızan ve onu yok eden Öteki’dir. Baudrillard, terörizmin her birimizin içinde olduğunu söyler. Terörizm, her birimizi sanal suç ortağı haline getirip kullanmaktadır.

 

 

Füsun Kavrakoğlu

Önceki Yazılar

Müziğe Dair 5

“Hindistan’da, raga adı verilen müzik türünde, günün farklı zamanlarında farklı gamlar kullanıldığı, do majör tonunun…

21 saat ago

Şiddet 25A Kadına Yönelik Şiddet 3

O dönemde (15. yüzyıl) İtalya'da, Avrupa'nın her yerinde olduğu gibi ilk cinsel ilişkinin halka açık…

2 gün ago

Proust’a Dair 7

Alman edebiyat araştırmacısı ve filolog Ernst Robert Curtius (1886–1956), Fransız edebiyatı ve kültürü üzerine önemli…

3 gün ago

Great Women in the Himalayas – Alexandra David-Neel (1868-1969) 3

In 1912 at Kalimpong, she met with the 13th Dalai Lama in exile. She met…

4 gün ago

Great Women in the Himalayas – Alexandra David-Neel (1868-1969) 2

By the time she reached Sikkim in 1912, Alexandra was forty-four years old and already…

5 gün ago

Great Women in the Himalayas – Alexandra David-Neel (1868-1969) 1

Alexandra David-Neel was born in Paris on 24 October 1868 to a French father and…

6 gün ago