Tunç kemer, Patnos, MÖ 8.-6. yüzyıl. Urartu toplumunda, farklı ekonomik güce sahip her kesimden insan, elbise ve mantonun üzerine kemer takmıştır. Tunç ve nadir olarak da gümüşten üretilen kemerlerin üzerleri dekorludur. Simgesel koruyucu olduğuna inanılan ve aynı zamanda tanrılara sunulan adaklar arasında bulunan kemerler, ölü hediyesi olarak mezarlara da konmuştur. Bazı mezarlarda katlanmış halde bulunan kemerler, büyük olasılıkla tekrar kullanımını önlemek amacıyla bu şekilde mezarlara bırakılmıştır. Urartularda kemerin, yüksek sınıflarca rütbe simgesi olarak da kullanıldığı düşünülmektedir. Dar ve kısa olan kemerlerin daha çok kadınlar tarafından, uzun ve kalın olanların ise erkekler tarafından kullanıldığı düşünülmektedir. Ele geçen çok sayıda kemer, Urartu toplumunda kemer takma modası olduğunu göstermektedir. Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, 2018.
Tunç kemer, Patnos, MÖ 8.-6. yüzyıl.
Urartu toplumunda, farklı ekonomik güce sahip her kesimden insan, elbise ve mantonun üzerine kemer takmıştır. Tunç ve nadir olarak da gümüşten üretilen kemerlerin üzerleri dekorludur.
Simgesel koruyucu olduğuna inanılan ve aynı zamanda tanrılara sunulan adaklar arasında bulunan kemerler, ölü hediyesi olarak mezarlara da konmuştur. Bazı mezarlarda katlanmış halde bulunan kemerler, büyük olasılıkla tekrar kullanımını önlemek amacıyla bu şekilde mezarlara bırakılmıştır. Urartularda kemerin, yüksek sınıflarca rütbe simgesi olarak da kullanıldığı düşünülmektedir. Dar ve kısa olan kemerlerin daha çok kadınlar tarafından, uzun ve kalın olanların ise erkekler tarafından kullanıldığı düşünülmektedir. Ele geçen çok sayıda kemer, Urartu toplumunda kemer takma modası olduğunu göstermektedir.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, 2018.
Doğu Anadolu’da yapılan kazılarda ele geçen ziyafet sahneli bronz kemer, MÖ 8.-7. yüzyıla tarihleniyor. Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu, Erimtan Müzesi, 2018.
Urartular, Kars bölgesinde Çıldır Gölü’ne kadar ilerlemişlerdir. Sarıkamış’ın Micingirt Köyü’nde yapılan kazılarda iki bronz kılıç ile bir bronz savaş kemeri bulunmuştur.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu, Kars Müzesi, 2018.
Belçikalı sanatçının Türkiye’ye geldiğini, İstanbul’da sergi açacağını okuyunca bu çok ilginç bulduğum sanatçının daha önce…
“Sonra Türkler gelmiş. Kitapta yazdığına göre onların hakimiyeti gaddarca ve mutlakmış. Türkler, hoşlarına gitmeyen bir…
Ebul Hasan Harakani, Anadolu’ya gelen ilk evliya alperenlerden İran’ın Horasan bölgesinin Harakan Köyü’nde 963 yılında…
Çin İmparatorluğu’nun son hanedanı olan Qing Hanedanı’nın en önemli yazar ve düşünürlerinden biri olan…
“…kabul gördüğünde nereli olduğunun önemi kalmaz……omlete sonradan eklenen tuz bir tat vermiyor….. Ben…