Edebiyat

2023 Nobel Edebiyat Ödülü 3

Borgoy Adası, Lars Hertervig, 1867. Tablo, Norveç Ulusal Müzesi’nde sergilenmektedir. Sanatçının bu tablosu, romanın başında yer almaktadır.
Fotoğraf: İstanbul Sanat Evi

Okuduğum üçüncü roman Melankoli I-II, 2017’de yayınlanmış. Yarı fantastik manzaraları Norveç resim tarihinin en önemli eserleri arasında kabul edilen ressam Lars Hertervig’in (1830-1902) hayatından bir kesiti konu almaktadır.

Bu romanda noktalama işaretlerinin kullanımı daha geleneksel. Ancak, ara ara, cümlenin ilk kelimesinden, bazen daha sonra, alt satıra geçilip, sonraki kelime paragraf başı yaparak yazılmıştır. Yine çok uzun paragraflar vardır. Bunlar, Lars Hertervig’in hezeyanlarını vurgularlar.

“Üzerimde mor kadife takım elbisem” ilk altı sayfada 13 kez geçmektedir. Saplantılı durum, ilk sayfalardan bize kendini gösterir. Roman boyunca mor kadife önemini korur.

Ressam, “Malkasten’e hiç gitmediğini” de defalarca küçük farkları olan cümlelerle birinci bölüm boyunca yineleyip durur. Malkasten, Düsseldorf’ta sanatçıların toplandığı bir mekandır.

Lars’ın rahatsızlığı doruğa yaklaşırken “siyah ve beyaz bez parçaları” beliriyor, ona doğru hareket ediyor, etrafında dönüyor, onu taciz ediyorlar, üzerine yapışıyorlar, sonra ondan uzaklaşıyorlar. Onlar Lars’ı korkutmaya devam ediyor. O bezleri, Lars’ı o sırada kim rahatsız ediyorsa o harekete geçiriyor. Bir nebze rahatladığında bezler kayboluyor.

“Işık hepimizin içinde” tekrarlayan bir başka ifade kalıbı. Kvekar cemaatinden olmak, dini inancın baskınlığı, bu ifade etrafında öne çıkıyor. Kvekar cemaatinin mensupları, tüm insanların içlerinden gelen, içsel ışığı yani Tanrısal ışığı deneyimlemeye gücü olduğuna inanır (1). Lars, önceden Fosse’nin de ait olduğu Kvekarlar‘a mensup. Kvekarlar, Norveç’te küçük bir dinsel cemaat. İnancın adı, Tanrıdan gelen huşu nedeniyle oturdukları yerde titreyenleri (to quake, Quaker) işaret etmek için konmuştur. Kvekarlar’ın çoğunluğun Hıristiyan öğretisinden farklı olan görüşlerinin çektiği eleştiriler, “titrek cemaatçiler” diye alaya alınmaları (2), Lars’ın paranoyasını artırmaya çok yardım ediyor.

Ressam Lars Hertervig’in Düsseldorf’ta geçirdiği zaman, ressamın bilinç akışıyla anlatılıyor.

Sevdiğini düşündüğü kız, onun içinde bulunduğuna inandığı tehlike, yaptığı resmin hocası tarafından beğenilmemesi ve ressam olamayıp badanacı olma korkusu, onu sürekli taciz eden konular. Üçleme’de de dikkatimizi çeken kabul edilmemek, insan hayatındaki belki de en büyük tehlike. Belki bir de kendine inanamamak.

Takıntıları, kuşkuları, endişeleri leitmotiflerle çok güzel yansıtılmış. Delirmesi çok yakın olan birini dinlerken onunla birlikte yürüyoruz ama roman yine de çok pürüzsüz akıyor.

Melankoli II’de, ressamın kardeşi Oline’den, yaşlılığında, Lars’ı ve aileyi dinliyoruz. Hemşerileri ünlü şair Alexander Kielland’ı (1849-1906) da kısaca anıyorlar (Oline ve Fosse) burada.

Bu defa roman noktalanıyor. Dingin bir ışıkla.

Yararlanılan Kaynaklar

(1) Melankoli I-II, Jon Fosse, MonoKL Yayınları, 2021. Sayfa 74.

(2) A.g.e., sayfa 63.

 

 

 

admin

Önceki Yazılar

The Capuchins in Rome 3

The Order of the Capuchin Friars, which is one of the three mendicant religious orders…

20 saat ago

The Capuchins in Rome 2

The Capuchins were first established in Rome for a few months in 1529 at Santa…

2 gün ago

The Capuchins in Rome 1

The history of the Capuchin habit dates back to 1208, when Saint Francis of Assisi…

3 gün ago

Maksim Gorki ve Moskova’daki Evi 2

Devrim öncesinde yazdığı romanlarında devrim davasını destekleyen Maksim Gorki, 1917’deki şiddet ve kaos yüzünden hayal…

4 gün ago

Müziğe Dair 5

“Hindistan’da, raga adı verilen müzik türünde, günün farklı zamanlarında farklı gamlar kullanıldığı, do majör tonunun…

5 gün ago

Şiddet 25A Kadına Yönelik Şiddet 3

O dönemde (15. yüzyıl) İtalya'da, Avrupa'nın her yerinde olduğu gibi ilk cinsel ilişkinin halka açık…

6 gün ago