Bulutlar sanatta yağışı ve bolluğu sembolize eder. Gözle görülür ama elle tutulamaz olmaları bulutları gizemli kılar: Sürekli değişim halindedirler, arkalarındakini örtüp gizlerler, bazen de güneşe yol verirler. O nedenle tanrısal tahtları, araçları ve gizlenme yollarını da sembolize ederler. Bulut motifinin çıkış yeri olarak Çin gösterilir. Türk sanatında 15. yüzyıldan sonra sık kullanılan bulut motifinin tezyinata Çin kültüründen geçtiği bilinmektedir. Farsça çîn, kıvrım anlamına gelir. Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu
Bulutlar sanatta yağışı ve bolluğu sembolize eder. Gözle görülür ama elle tutulamaz olmaları bulutları gizemli kılar: Sürekli değişim halindedirler, arkalarındakini örtüp gizlerler, bazen de güneşe yol verirler. O nedenle tanrısal tahtları, araçları ve gizlenme yollarını da sembolize ederler. Bulut motifinin çıkış yeri olarak Çin gösterilir. Türk sanatında 15. yüzyıldan sonra sık kullanılan bulut motifinin tezyinata Çin kültüründen geçtiği bilinmektedir. Farsça çîn, kıvrım anlamına gelir.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu
Mitosların farklı ülkelerdeki benzeşimleri konusuna yeniden bakarsak: Shakespeare’in oyunlarından Venedik Taciri’ndeki kutu seçimi…
Geleneksel Japon takvimi çok karmaşıktır. Bir tarihi belirtmek için iki serinin birleşimi kullanılır. İlk…
11.yüzyılda, ilk Haçlı Seferi’nin başlamasına yakın, Embricho’nun yazdığı Peygamber’in ilk Latince biyografisinde, onu eğiten…
Yayoi dönemine kadar (MÖ 300-MS 300) merkezi bir hükümet olmadığı için ortak bir takvim…
Aleksandr Puşkin (1799-1837), 1829 yılında, Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Rus ordusuyla birlikte yola çıkmış, buralarda yaşadıklarından…